Strona główna Grzyb szatan jak rozpoznać?

Grzyb szatan jak rozpoznać?

Kulinarne ABC « poprzedni | następny »
redakcja - Porady kulinarne: Grzyb szatan jak rozpoznać?

Złoty Ekspert
Artykuły: 1181
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1
Grzyb szatan jak rozpoznać?
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 5

Grzyb szatan to potoczna nazwa niejadalnego goryczaka żółciowego. Podczas grzybobrania trzeba uważać, by nie trafił on do naszego koszyka. Jego podobieństwo do młodego borowika szlachetnego może być zgubne!


Goryczak żółciowy, zwany szatanem to grzyb zakwalifikowany do grzybów niejadalnych. Mimo że nie udowodniono jego właściwości trujących, przestrzega się przed spożywaniem goryczaka.

Głównym argumentem, który za tym przemawia jest jego ekstremalnie gorzki smak. Zjedzenie goryczaka żółciowego może powodować negatywne skutki zdrowotne, chociażby takie jak problemy żołądkowo-jelitowe.

Po czym rozpoznać szatana?

Goryczak żółciowy posiada kapelusz o gąbczastym spodzie o jasno- lub ciemnobrązowej barwie, często z domieszką czerwieni. Kapelusz młodego grzyba jest matowy. Z wiekiem staje się błyszczący.

Jeśli chodzi o trzon szatana, to jest on twardy, beczułkowy (szerszy u podstawy) i jaśniejszy niż jego kapelusz.

Goryczak żółciowy to grzyb o bardzo gorzkim smaku. Dlatego najlepszą metodą na odróżnienie go od grzyba jadalnego jest próba smakowa. Wystarczy delikatnie dotknąć językiem jego kapelusza.

Duże ilości goryczaka żółciowego spotkamy w lasach iglastych i liściastych, w których występują kwaśne gleby.

Uwaga!

Goryczaka żółciowego potocznie zwanego szatanem nie należy mylić z trującym borowikiem szatańskim. Borowik szatański to bardzo rzadki grzyb. W przeciwieństwie do goryczaka posiada on szary kapelusz i żółty trzon.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Grzyb szatan jak rozpoznać?  
Gość

Grzebiarka
gość

2012-10-10 07:31
Faktycznie trzeba uważać, zwłaszcza, że borowik szatański jest rzadko spotykany w Polsce! Po drugie, nie tylko borowik szatański zmienia kolor pod naciskiem. Trochę zbyt ogólna ta przestroga. Plus za prawidłową identyfikację grzyba :) Pamiętajcie jednak, żeby nie niszczyć innych grzybów leśnych, nawet jesli są niejadalne lub trujące dla człowieka. To przecież ozdoba lasu!
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane