Grzyb szatan jak rozpoznać?

Grzyb szatan to potoczna nazwa niejadalnego goryczaka żółciowego. Podczas grzybobrania trzeba uważać, by nie trafił on do naszego koszyka. Jego podobieństwo do młodego borowika szlachetnego może być zgubne!

         
ocena: 3/5 głosów: 5
Grzyb szatan jak rozpoznać?
Goryczak żółciowy, zwany szatanem to grzyb zakwalifikowany do grzybów niejadalnych. Mimo że nie udowodniono jego właściwości trujących, przestrzega się przed spożywaniem goryczaka.

Głównym argumentem, który za tym przemawia jest jego ekstremalnie gorzki smak. Zjedzenie goryczaka żółciowego może powodować negatywne skutki zdrowotne, chociażby takie jak problemy żołądkowo-jelitowe.

Po czym rozpoznać szatana?

Goryczak żółciowy posiada kapelusz o gąbczastym spodzie o jasno- lub ciemnobrązowej barwie, często z domieszką czerwieni. Kapelusz młodego grzyba jest matowy. Z wiekiem staje się błyszczący.

Jeśli chodzi o trzon szatana, to jest on twardy, beczułkowy (szerszy u podstawy) i jaśniejszy niż jego kapelusz.

Goryczak żółciowy to grzyb o bardzo gorzkim smaku. Dlatego najlepszą metodą na odróżnienie go od grzyba jadalnego jest próba smakowa. Wystarczy delikatnie dotknąć językiem jego kapelusza.

Duże ilości goryczaka żółciowego spotkamy w lasach iglastych i liściastych, w których występują kwaśne gleby.

Uwaga!

Goryczaka żółciowego potocznie zwanego szatanem nie należy mylić z trującym borowikiem szatańskim. Borowik szatański to bardzo rzadki grzyb. W przeciwieństwie do goryczaka posiada on szary kapelusz i żółty trzon.