Strona główna Grzyb szatan jak rozpoznać?

Grzyb szatan jak rozpoznać?

Kulinarne ABC « poprzedni | następny »
redakcja - Porady kulinarne: Grzyb szatan jak rozpoznać? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1061
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Grzyb szatan jak rozpoznać?
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 5

Grzyb szatan to potoczna nazwa niejadalnego goryczaka żółciowego. Podczas grzybobrania trzeba uważać, by nie trafił on do naszego koszyka. Jego podobieństwo do młodego borowika szlachetnego może być zgubne!


Goryczak żółciowy, zwany szatanem to grzyb zakwalifikowany do grzybów niejadalnych. Mimo że nie udowodniono jego właściwości trujących, przestrzega się przed spożywaniem goryczaka.

Głównym argumentem, który za tym przemawia jest jego ekstremalnie gorzki smak. Zjedzenie goryczaka żółciowego może powodować negatywne skutki zdrowotne, chociażby takie jak problemy żołądkowo-jelitowe.

Po czym rozpoznać szatana?

Goryczak żółciowy posiada kapelusz o gąbczastym spodzie o jasno- lub ciemnobrązowej barwie, często z domieszką czerwieni. Kapelusz młodego grzyba jest matowy. Z wiekiem staje się błyszczący.

Jeśli chodzi o trzon szatana, to jest on twardy, beczułkowy (szerszy u podstawy) i jaśniejszy niż jego kapelusz.

Goryczak żółciowy to grzyb o bardzo gorzkim smaku. Dlatego najlepszą metodą na odróżnienie go od grzyba jadalnego jest próba smakowa. Wystarczy delikatnie dotknąć językiem jego kapelusza.

Duże ilości goryczaka żółciowego spotkamy w lasach iglastych i liściastych, w których występują kwaśne gleby.

Uwaga!

Goryczaka żółciowego potocznie zwanego szatanem nie należy mylić z trującym borowikiem szatańskim. Borowik szatański to bardzo rzadki grzyb. W przeciwieństwie do goryczaka posiada on szary kapelusz i żółty trzon.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Grzyb szatan jak rozpoznać?  
Gość

Grzebiarka
gość

2012-10-10 07:31
Faktycznie trzeba uważać, zwłaszcza, że borowik szatański jest rzadko spotykany w Polsce! Po drugie, nie tylko borowik szatański zmienia kolor pod naciskiem. Trochę zbyt ogólna ta przestroga. Plus za prawidłową identyfikację grzyba :) Pamiętajcie jednak, żeby nie niszczyć innych grzybów leśnych, nawet jesli są niejadalne lub trujące dla człowieka. To przecież ozdoba lasu!
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane