Strona główna Grzyb szatan jak rozpoznać?

Grzyb szatan jak rozpoznać?

Kulinarne ABC « poprzedni | następny »
redakcja - Porady kulinarne: Grzyb szatan jak rozpoznać?

Platynowy Ekspert
Artykuły: 1358
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1
Grzyb szatan jak rozpoznać?
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 5

Grzyb szatan to potoczna nazwa niejadalnego goryczaka żółciowego. Podczas grzybobrania trzeba uważać, by nie trafił on do naszego koszyka. Jego podobieństwo do młodego borowika szlachetnego może być zgubne!


Goryczak żółciowy, zwany szatanem to grzyb zakwalifikowany do grzybów niejadalnych. Mimo że nie udowodniono jego właściwości trujących, przestrzega się przed spożywaniem goryczaka.

Głównym argumentem, który za tym przemawia jest jego ekstremalnie gorzki smak. Zjedzenie goryczaka żółciowego może powodować negatywne skutki zdrowotne, chociażby takie jak problemy żołądkowo-jelitowe.

Po czym rozpoznać szatana?

Goryczak żółciowy posiada kapelusz o gąbczastym spodzie o jasno- lub ciemnobrązowej barwie, często z domieszką czerwieni. Kapelusz młodego grzyba jest matowy. Z wiekiem staje się błyszczący.

Jeśli chodzi o trzon szatana, to jest on twardy, beczułkowy (szerszy u podstawy) i jaśniejszy niż jego kapelusz.

Goryczak żółciowy to grzyb o bardzo gorzkim smaku. Dlatego najlepszą metodą na odróżnienie go od grzyba jadalnego jest próba smakowa. Wystarczy delikatnie dotknąć językiem jego kapelusza.

Duże ilości goryczaka żółciowego spotkamy w lasach iglastych i liściastych, w których występują kwaśne gleby.

Uwaga!

Goryczaka żółciowego potocznie zwanego szatanem nie należy mylić z trującym borowikiem szatańskim. Borowik szatański to bardzo rzadki grzyb. W przeciwieństwie do goryczaka posiada on szary kapelusz i żółty trzon.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Grzyb szatan jak rozpoznać?  
Gość

Grzebiarka
gość

2012-10-10 07:31
Faktycznie trzeba uważać, zwłaszcza, że borowik szatański jest rzadko spotykany w Polsce! Po drugie, nie tylko borowik szatański zmienia kolor pod naciskiem. Trochę zbyt ogólna ta przestroga. Plus za prawidłową identyfikację grzyba :) Pamiętajcie jednak, żeby nie niszczyć innych grzybów leśnych, nawet jesli są niejadalne lub trujące dla człowieka. To przecież ozdoba lasu!
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane