W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Klaudia Koperska, autorka bloga Koperek w kuchni, który możecie odwiedzić pod adresem koperekwkuchni.blogspot.com
Gotuję i bloguję bo...
Gotuję, bo bardzo to lubię! Uwielbiam tworzyć nowe dania. Gotuję od kilku lat, musiałam sama stanąć w kuchni i ugotować obiad dla mojego chłopaka, polubiłam to. Gdy mojemu chłopakowi smakowały moje potrawy byłam szczęśliwa. Każdego dnia chciałam, aby było jeszcze smaczniej. I tak od tamtej pory codziennie gotuje.
Bloguję,bo na początku mojej przygody z gotowaniem inspirowałam się przepisami z blogów. Dokładnie rok temu sama postanowiłam spróbować, na początku zdjęcia nie były najlepszej jakości, ale z dnia na dzień jest lepiej. Jestem szczęśliwa, gdy ktoś piszę mi, że właśnie ugotował coś z mojego przepisu i mu smakowało. Każdy miły komentarz od czytelników daje mi ogromną radość i większą chęć na gotowanie i prowadzenie bloga.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Jest to zdecydowanie obieraczka to warzyw. Używam jej kilka razy dziennie!
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Kulinarne pomysły czerpię najczęściej z głowy i z tego co jest w lodówce. Ale korzystam też z blogów kulinarnych, telewizji, gazet, książek kucharskich. Na początku mojej przygody pomysły czerpałam z porad i przepisów moich babć. Czasami jakieś pomysły nasuwa mi mój chłopak.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Mój styl gotowania jest banalnie prosty i przesmaczny, ponieważ gotuję ze składników, które są łatwo dostępne i każdy je zna.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Za sukcesy uważam wszystko co smakuję mojemu chłopakowi :) Sukcesem również są wszystkie potrawy docenione przez czytelników jak i te nagrodzone w konkursach i wyróżnione przez portale kulinarne.
Porażki są w każdej kuchni. Ale nie można się poddawać, trzeba powtarzać danie aż się uda!
Kulinarny idol
To zdecydowanie moja babcia. Mam od niej wiele przepisów i porad. Całe dzieciństwo przyglądałam się jej kuchennym przygodom i oczywiście wiele pomagałam. Teraz, gdy czegoś nie wiem, dzwonię do babci :)
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Napewno nigdy nie wezmę do ust robali i owoców morza.
Gdybym była potrawą byłabym...
Tradycyjnym polskim gołąbkiem w sosie pomidorowym! To najpysznejsze danie, które chyba każdy lubi.
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Uwielbiam spędzać czas z moim ukochanym chłopakiem, któremu chciałabym bardzo podziękować za to, że jest i wspiera mnie w mojej kulinarnej przygodzie :)
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam swój przepis na włoskie kotlety w sosie pomidorowym, są pyszne!
Składniki:
- 250 g szynki wieprzowej surowej
- 100 g ryżu
- ćwiartka kapusty włoskiej
- garść świeżej bazyli
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- sól, pieprz,przyprawa do mięs, vegeta
- olej do smażenia
Sos:
- 400 g pomidorów z puszki
- 4 łyżki koncentratu
- 1 litr wody
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany
- garść bazylii
- sól,pieprz, odrobina cukru, vegeta
Przygotowanie:
Szynkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Kapustę umyć i pokroić w drobną kostkę lub poszatkować. Do mięsa dodać jajko,bułkę tartą, ryż, kapustę,bazylię i przyprawy. Wymieszać dokładnie ręką.
Mokrą ręką formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoto.
Do garnka włożyć pomidory i bazylię. Dodać wodę,koncentrat i przyprawy. Zmiksować całość blenderem. Zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Wlać do sosu. Gotować 5 minut. Kotlety włożyć do sosu i dusić ok.20 min.
Więcej przepisów Klaudii znajdziecie na blogu >>>
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Klaudia Koperska, autorka bloga Koperek w kuchni, który możecie odwiedzić pod adresem koperekwkuchni.blogspot.com
Gotuję i bloguję bo...
Gotuję, bo bardzo to lubię! Uwielbiam tworzyć nowe dania. Gotuję od kilku lat, musiałam sama stanąć w kuchni i ugotować obiad dla mojego chłopaka, polubiłam to. Gdy mojemu chłopakowi smakowały moje potrawy byłam szczęśliwa. Każdego dnia chciałam, aby było jeszcze smaczniej. I tak od tamtej pory codziennie gotuje.
Bloguję,bo na początku mojej przygody z gotowaniem inspirowałam się przepisami z blogów. Dokładnie rok temu sama postanowiłam spróbować, na początku zdjęcia nie były najlepszej jakości, ale z dnia na dzień jest lepiej. Jestem szczęśliwa, gdy ktoś piszę mi, że właśnie ugotował coś z mojego przepisu i mu smakowało. Każdy miły komentarz od czytelników daje mi ogromną radość i większą chęć na gotowanie i prowadzenie bloga.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Jest to zdecydowanie obieraczka to warzyw. Używam jej kilka razy dziennie!
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Kulinarne pomysły czerpię najczęściej z głowy i z tego co jest w lodówce. Ale korzystam też z blogów kulinarnych, telewizji, gazet, książek kucharskich. Na początku mojej przygody pomysły czerpałam z porad i przepisów moich babć. Czasami jakieś pomysły nasuwa mi mój chłopak.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Mój styl gotowania jest banalnie prosty i przesmaczny, ponieważ gotuję ze składników, które są łatwo dostępne i każdy je zna.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Za sukcesy uważam wszystko co smakuję mojemu chłopakowi :) Sukcesem również są wszystkie potrawy docenione przez czytelników jak i te nagrodzone w konkursach i wyróżnione przez portale kulinarne.
Porażki są w każdej kuchni. Ale nie można się poddawać, trzeba powtarzać danie aż się uda!
Kulinarny idol
To zdecydowanie moja babcia. Mam od niej wiele przepisów i porad. Całe dzieciństwo przyglądałam się jej kuchennym przygodom i oczywiście wiele pomagałam. Teraz, gdy czegoś nie wiem, dzwonię do babci :)
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Napewno nigdy nie wezmę do ust robali i owoców morza.
Gdybym była potrawą byłabym...
Tradycyjnym polskim gołąbkiem w sosie pomidorowym! To najpysznejsze danie, które chyba każdy lubi.
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Uwielbiam spędzać czas z moim ukochanym chłopakiem, któremu chciałabym bardzo podziękować za to, że jest i wspiera mnie w mojej kulinarnej przygodzie :)
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam swój przepis na włoskie kotlety w sosie pomidorowym, są pyszne!
Składniki:
- 250 g szynki wieprzowej surowej
- 100 g ryżu
- ćwiartka kapusty włoskiej
- garść świeżej bazyli
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- sól, pieprz,przyprawa do mięs, vegeta
- olej do smażenia
Sos:
- 400 g pomidorów z puszki
- 4 łyżki koncentratu
- 1 litr wody
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany
- garść bazylii
- sól,pieprz, odrobina cukru, vegeta
Przygotowanie:
Szynkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Kapustę umyć i pokroić w drobną kostkę lub poszatkować. Do mięsa dodać jajko,bułkę tartą, ryż, kapustę,bazylię i przyprawy. Wymieszać dokładnie ręką.
Mokrą ręką formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoto.
Do garnka włożyć pomidory i bazylię. Dodać wodę,koncentrat i przyprawy. Zmiksować całość blenderem. Zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Wlać do sosu. Gotować 5 minut. Kotlety włożyć do sosu i dusić ok.20 min.
Więcej przepisów Klaudii znajdziecie na blogu >>>
evita0007
Duusiak
rozmarzona.marzena
zozolek
jaNina
Widać że jesteś miłą osobą i smacznie gotujesz!
Super!