Bloger Tygodnia - Kuchnia na wzgórzu

  • 2

Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia na nasze pytania odpowiada Ulla Pałka, znana jako Ulick autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bloger Tygodnia - Kuchnia na wzgórzu
fot. Ulla Pałka autorka bloga Kuchnia na wzgórzu
W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl

Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.

Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!

Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Ulla Pałka, znana jako Ulcik autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.


Gotuję i bloguję bo...

...mój blog to pamiętnik w którym zapisuje przepisy dla moich dzieci i innych

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

Nie lubię gadżetów kulinarnych - a najbezsensowniejszy dla mnie jest gadżet do wyciągania pestek z melona i avocado.

Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Książki, filmy ale przede wszystkim z tego co mam pod ręką.

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Jednym słowem - improwizacja.

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/04/17/imgeLauao.jpghttp://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/04/17/img59PMn9.jpg

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Porażka – dawno temu Fale Dunaju (ciasto) , a sukces – żywienie rodziny i znajomych bez zatrucia :)

Kulinarny idol

Jamie!

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Kurzych kuperków

Gdybym była potrawą byłabym...

Makaronem.

Co lubisz robić, jak już nie gotujesz? 

Czytać książki z wątkiem kulinarnym.

Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?

Polecam przepis na pieczone szparagi z boczkiem - mogę je jeść zawsze i wszędzie :)

            http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/04/16/imgydKRn1.jpg

Składniki:

- 1 pęczek zielonych szparagów
- boczek wędzony w plasterkach
- sól, pieprz
- oliwa

Przygotowanie:

Szparagi opłukujemy zimną wodą, odłamujemy zdrętwiałe końcówki, osuszamy papierem ręcznikowym.

Każdego szparaga owijamy delikatnie plasterkiem boczku i układamy w formie na papierze do pieczenia. Gdy już wszystkie szparagi ułożymy skrapiamy całość oliwą, soli i pieprzymy i gotowe.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, wstawiamy szparagi i pieczemy ok. 25 minut aż główki szparagów lekko zbrązowieją, boczek się zarumieni.

Nakładamy szparagi, nalewamy schłodzone białe wino i zaczynamy kolację.

Smacznego !

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kuchnia na wzgórzu >>>