Cytrusy na Boże Narodzenie

  • 1

Soczyste i aromatyczne cytrusy zwiastują zbliżające się Boże Narodzenie. Mają one w sobie odrobinę magii, która sprawia, że świąteczna atmosfera zostaje dopełniona. Cytrusy staną się idealnym dodatkiem do potraw, ale świetnie spiszą się także pod postacią oryginalnych ozdób. Czy na Waszych stołach również spotkać można te cudowne owoce?

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Cytrusy na Boże Narodzenie
fot. Fotolia
Dziś smacznymi i soczystymi cytrusami takimi jak pomarańcze, cytryny, limonki, mandarynki czy grejpfruty możemy cieszyć się prawie cały rok. Dawniej były symbolem luksusu na polskich stołach. Jedząc owoce cytrusowe Twój organizm wzbogaca się o solidną dawkę witamin. Ponadto są źródłem potasu, wapnia, beta-karotenu i folacyny.

JAKIE CYTRUSY WYBIERAĆ?

Cytrusy takie jak pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonki, pomelo i grejpfruty, przywożone są do Polski głównie z Hiszpanii, Włoch, Maroko i Izraela.

Cytrusy  Cytrusy

Zdjecia: Fotolia

Hiszpańska odmiana pomarańczy uważana jest za najlepszą i najbardziej soczystą, stojąc więc przed półkami z tymi owocami zwracajmy uwagę na kraj ich pochodzenia.

Najlepszą i najczęściej spożywaną odmianą mandarynek są tak zwane klementynki, które dojrzewają w Hiszpanii i Maroku. Owoce te mają niepowtarzalny smak i zapach, a przy tym są słodkie i bardzo soczyste.

Pysznym i coraz częściej spożywanym przez Polaków cytrusem jest pomelo. Rozmiarem przypomina melona, ma słodko-gorzki smak. Dostępny jest w dwóch kolorach: zielonym i czerwonym. Jeśli zaś lubicie grejpfruty, koniecznie postawcie na odmianę: floryda, pochodzącą ze Stanów Zjednoczonych!

ZDROWOTNY ASPEKT CYTRUSÓW

Nikogo nie trzeba przekonywać, że cytrusy są pyszne i mają bogate wnętrze – regularnie je spożywając dostarczymy organizmowi solidną dawkę zdrowia. Witamina C to składnik, który występuje we wszystkich dostępnych nam cytrusach. Wspomniana witamina jest niezbędna w procesach zachodzących w organizmie, a dodatkowo wspomaga odporność w okresie nasilonych przeziębień.

W składzie tych owoców znajdziemy również potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu: potas, wapń, bata karoten i falacynę!

CYTRUSY NA BOŻE NARODZENIE
 
Cytrusy wykorzystujemy najczęściej do produkcji świeżych soków oraz do przyrządzania lekkich i smacznych przekąsek lub deserów. Owoce te coraz częstej znajdują również zastosowanie w połączeniach bardziej wytrawnych - głównie sałatkach, daniach mięsnych i zupach!
 
Boże Narodzenie to najlepszy czas, by na naszych stołach zawitało mięso z kaczki, indyka, kurczaka, a także cielęciny! Ponieważ mięsiwa te są wprost stworzone do cytrusowych połączeń, zasmakują one nawet najwybredniejszym smakoszom!  Z kolei mieszanka grejpfruta, limonki i pomarańczy fantastycznie sprawdzi się w zestawie z sałatami wszelkiego rodzaju oraz serami typu feta.
 
Cytrusy to również obowiązkowe składniki bożonarodzeniowych deserów! Pyszne ciasto cytrynowe, sernik z pomarańczową skórką kandyzowaną lub puszysty biszkopt z nutą cytrusów to tylko kilka z propozycji z nim i w roli głównej!
 
Warto wiedzieć też, że z suszonych cytrusów przyrządzić można wyśmienity kompot wigilijny, którego unoszący się zapach zostanie w naszej pamięci na długo!

Cytrusy
Zdjęcie: Fotolia
 
AROMATYCZNE OZDOBY

Owoce cytrusowe to fantastyczny materiał na świąteczne ozdoby! Takie ekologiczne i niebywale ciekawe dekoracje z pomarańczy, cytryn, grejpfrutów czy limonek warto przygotować samodzielnie. Gdy bowiem na choince zawisną cytrusowe bombki, a na komodzie stanie pomarańczowy stroik - Wasz dom zyska niepowtarzalny klimat!

Jeśli w Waszych przepiśnikach znajdują się przepisy z cytrusami koniecznie się nimi podzielcie na naszym portalu! Jesteśmy też ciekawi jakie owoce cytrusowe lubicie najbardziej!