Kiedy pogoda robi się chłodna coraz częściej sięgamy po jedną z najbardziej aromatycznych przypraw w naszej szufladzie – goździki. Obok cynamonu i imbiru, goździki – ta słodkawa i jednocześnie pieprzna przyprawa jest niezbędna przy ulubionych świątecznych zimowych potrawach czy też napojach.
Goździki, które znamy to zamknięte pączki kwiatów wiecznie zielonego drzewa goździkowego. Są zbierane ręcznie i suszone na słońcu w krajach takich jak Indonezja, Zanzibar, Sri Lanka, Madagaskar czy Indie - roślina wymaga bowiem wiglotnego powietrza.
Goździki mają słodkawy, ostry, trochę piekący intensywny rozgrzewający smak, a nawet niewielki ich dodatek dodaje na długo aromatu potrawom. Najlepiej kupować całe goździki i miażdżyć je samemu, ponieważ sproszkowane szybko tracą swój smak.
Jak wykorzystać goździki? Sprawdź przepisy na gotujmy.pl z goździkami >>>
Z goździków wytwarza się również olejek goździkowy, coraz częściej stosowany z przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjnym i spożywczym. Ma on silne działanie antybakteryjne, pobudzające i rozkurczowe.
Chociaż zazwyczaj łączymy goździki ze słodkimi ciastami i ciasteczkami, to ta przypawa nadaje także dodatkowego wymiaru słonym potrawom, marynatom, zalewom i potrawom z kuchni hinduskiej, arabskiej i północnoafrykańskiej.
Goździki doskonale łączą się ze smakami jabłek, pomarańczy, szynki, wieprzowiny i czekolady. Warto je łączyć z innymi przyprawami – cynamonem, gałką, imbirem czy kardamonem.
Przepis na aromatyczną szynkę z goździkami znajdziesz tutaj >>>