W Polsce coraz częściej królują na naszych stołach. Do cytrusów, bo o nich mowa, zaliczamy między innymi mandarynki, pomarańcze czy cytryny. Już na samym początku warto wspomnieć, że są bardzo smaczne, soczyste i zdrowe. Zawierają dużo witamin i wartości odżywczych.
Mandarynki z kolei pięknie komponują się w sałatkach owocowych.
Każdy cytrus ma mnóstwo witaminy C. Warto spożywać je zimą, gdyż dostarczają energii, wzmacniają organizm i dodatkowo zwalczają chandrę. Ponadto chronią przed zawałami serca, zgagą, poprawiają nastrój, a także odprężają.
Warto jest postawić na owoce cytrusowe właśnie zimą. W tym czasie przywożone są m. in. z Turcji czy Hiszpanii, dzięki czemu w kilka dni od momentu zbioru są już do kupienia w naszych sklepach. Inaczej sprawa wygląda w lecie - wtedy to cytrusy są sprowadzane do nas z Azji czy Afryki, co daje czas oczekiwania około 2-4 tygodni od zbiorów, nim przypłyną tankowcami.
Kupując cytrusy w sklepie najlepiej jest sprawdzać, czy nie są uszkodzone. Czerwone światełko powinno się nam zapalić, kiedy zobaczymy plamkę lub niewielką bruzdę na owocu. Oznaczać to może np. jego chorobę lub początek procesu gnicia. Najlepiej starać się wybierać owoce, których skóra nie jest uszkodzona.
Po zakupie i przyniesieniu owoców do domu należy je porządnie umyć pod bieżącą wodą. Posiadają one na skórce dużo chemii, którą z nieumytych owoców możemy łatwo przenieść na miąższ, a co za tym idzie – po prostu razem z kawałkami obranego owocu zjeść. Lepiej nie ryzykować - dlatego trzeba je dobrze wymyć.
Warto wiedzieć też, że nie należy popijać lekarstw sokami z cytrusów, ponieważ zaburzają one później działanie środka.
W 100 gramach owocu znajduje się wiele witaminy C:
- limonka: 30 mg
- grejpfrut czerwony: 38 mg
- pomarańcza: 52 mg
- cytryna: 54 mg
W niewielkiej dawce cytrusy nam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i dlatego powinniśmy je spożywać.