Jak zrobić mrożoną kawę?

  • 4

Macie ochotę na coś, co orzeźwi Was w upalny dzień? Jeśli jesteście wielbicielami kawy, koniecznie zasmakujecie pysznej i taniej w przygotowaniu wersji mrożonej z różnymi dodatkami. Sprawdźcie, jak zrobić ją w domowych warunkach!

         
ocena: 5/5 głosów: 17
Jak zrobić mrożoną kawę?
fot. Fotolia
Robimy mrożoną kawę!

Kawa mrożona to idealny sposób by orzeźwić się w gorące letnie dni. Każdy wielbiciel kawy wie, że możliwości na przygotowanie tego mrożonego deseru jest mnóstwo, a sposobów urozmaicania jego smaku jeszcze więcej! Pod spodem przedstawimy klasyczny sposób przygotowania mrożonej kawy – resztę pozostawiamy Waszej wyobraźni…

Do przygotowania mrożonego napoju potrzebować będziemy rozpuszczalnej kawy,  schłodzonego mleka, kostek lodu, odrobiny cukru lub syropu klonowego, a opcjonalnie gałki lodów, banana i słodkiej posypki do dekoracji.

Kawę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku i czekamy do całkowitego ostygnięcia ( kawę wstawić można także go lodówki). Następnie wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu do miksowania, zamykamy pokrywę i dokładnie blendujemy do momentu wytworzenia pianki.

Całość przelewamy do ozdobnych szklanek i dekorujemy ulubionymi dodatkami: cukiereczkami, pokruszoną czekoladą, startą skórką pomarańczy bądź bitą śmietaną!

Kawa mrożona Kawa mrożona

Fot. Fotolia

Jak powstała kawa mrożona?

Zimny kawowy napój wynaleziony został w Grecji przez pracownika firmy Nestle – Dimitriosa Vakondiosa, który zupełnie przez przypadek zalał proszek kawowy zimną wodą! Miało to miejsce na Targach w Salonikach gdzie promował on produkty swojej firmy, a głównie ubijany w szejkerze napój czekoladowy dla dzieci. Kiedy Vakondios wybrał się na przerwę w trakcie prezentacji, chciał napić się kawy, lecz zamiast wlać do niej wrzątek, wypełnił kubek zimną wodą. Ponieważ nie miał czasu na naprawienie błędu, postanowił on dodać do napoju cukier, a następnie ubić w szejkerze, który miał za kulisami. Skosztowany płyn przypadł mu do gustu, a niebawem poznał go również cały świat!

Dodatki do kawy mrożonej

Klasyczna kawa mrożona to wspaniała baza do stworzenia czegoś naprawdę pysznego i oryginalnego! Jeśli macie ochotę na orzeźwiający, ale i zachwycający w smaku napój, do miksowanych składników dodajcie np.: banana, ananasa, karmel, syropy owocowe, lody dowolnego smaku, rum, likier, bitą śmietanę czy czekoladę!

Kawa mrożona light

Boicie się zbyt dużej kaloryczności mrożonego deseru? By przyrządzić dietetyczną wersję tego przysmaku, do zmiksowania użyjcie chudego mleka np. 0,5% czy 1,5%, a dla podkreślenia smaku zamiast cukru: miodu, niesłodzonego dżemu, cynamonu, kardamonu. Do dekoracji mrożonej kawy wykorzystajcie natomiast suszone owoce i orzechy!

Kawa mrożona
Fot. Fotolia

Nasze mrożone kawy

Sprawdzony i idealnie skomponowany przepis to klucz do osiągnięcia znakomitych efektów kulinarnych! Jeśli macie ochotę na oryginalne płyny z nutą nowoczesności, koniecznie zajrzyjcie do naszego działu na napoje. Znajdziecie w nim receptury na koktajle owocowe, napoje mleczne, nalewki, drinki i najróżniejsze soki!

Jeśli zaciekawił Was też temat mrożonych kaw, biegniemy z pomocą i dostarczamy udane przepisy na ten orzeźwiający smakołyk! Pierwszą propozycją będzie kawa mrożona toffi z dodatkiem likieru! Koniecznie skosztujcie również ciekawie prezentującej się różowej kawy mrożonej na bazie lodów truskawkowych – koniecznie poczęstujcie nią znajomych!

Kawa mrożona
Fot. Fotolia

Klasyczna, z dodatkiem owoców, lodów czy słodkich syropów? Która kawa najbardziej do Was przemawia? Niezależnie od wyboru, podzielcie się z nami swoją opinią. Czekamy również na wariacje na temat mrożonych kaw w Waszym wykonaniu!