Jak zrobić domowe lody bez maszynki?

  • 2

Kiedy upały dają się we znaki, nie ma nic lepszego niż porcja lodów. Zamiast pędzić do sklepu, zachęcamy Was abyście poeksperymentowali z przygotowaniem lodów... w domu! Jak je zrobić? Podpowiadamy!

         
ocena: 5/5 głosów: 9
Jak zrobić domowe lody bez maszynki?
fot. Fotolia
Nic tak nie kojarzy się z pełnią lata jak lody! Uwielbiają je wszyscy - i dzieci i dorośli, i raczej nikogo nie trzeba na nie namawiać. Jeśli tęsknicie za prawdziwym smakiem tej słodkości, bez sztucznych barwników i ulepszaczy, pora ruszyć się z miejsca i przygotować lody we własnej kuchni. Wbrew pozorom, to wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać!

Jak zrobić lody bez maszynki?

Rwiecie sobie włosy z głowy na myśl, że będziecie musieli wydać krocie na specjalny sprzęt do lodów? Bez obaw – przed Wami naprawdę prosty przepis na lody bez maszynki!

1. Przygotuj surowe jajka, śmietankę kremówkę oraz cukier. Proporcje? Na każde 2 jajka będzie potrzebne 300 ml śmietany i 0,5 szklanki cukru.
2. Oddziel żółtka od białek i umieść w osobnych naczyniach. Do trzeciego pojemnika przełóż dobrze schłodzoną kremówkę.
3. Osobno utrzyj na sztywną pianę żółtka, białka i kremówkę. Do pierwszych dwóch dodaj po połowie cukru.
4. Pora na małe czary-mary: do kogla-mogla przełóż pianę z białek i delikatnie mieszając dodaj ubitą śmietankę.
5. Gotową masę przełóż do pojemników i wstaw do zamrażalki na całą noc. Gratulacje – przygotowanie pierwszych lodów śmietankowych już za Tobą!

Ważne: Wiemy, że w przepisie pojawiają się surowe jajka, co może budzić obawę przed salmonellą. Aby zmniejszyć ewentualne ryzyko, warto przed przygotowaniem lodów sparzyć krótko jajka i umyć je przy pomocy mydła. W przypadku, gdy lody mają trafić na stół dzieci lub kobiet w ciąży – lepiej nie ryzykować i przygotować je na bazie jogurtu, soku owocowego lub mleka skondensowanego.

Nietypowe lody
Fot. Fotolia

Czekoladowe, truskawkowe a może malaga?

Marzą Ci się lody w innym smaku niż śmietankowe? Bez obaw, nie musisz się teraz uczyć kilku rozmaitych receptur na ten deser. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni i wiedza, kiedy i jak dodać odpowiednie składniki. Zasada jest prosta – w większości przypadków wystarczy daną substancję smakową dorzucić do ucieranych żółtek.

W przypadku lodów czekoladowych sprawa jest banalna – wystarczy dosypać kakao, a do gotowej masy lodowej dodać posiekane kawałki czekolady. Równie prosto można stworzyć smak kawowy – zamiast kakao po prostu dodajesz kawę rozpuszczalną.

Co z innymi smakami? Jeśli interesują Cię smaki owocowe, wystarczy, że sięgniesz po odrobinę soku lub musu owocowego. Lody o smaku malagi otrzymasz poprzez wlanie do masy odrobiny rumu i dorzuceniu bakalii. Brzmi smakowicie, nieprawdaż?

A może chodzą Ci po głowie lody pistacjowe? Wystarczy, że odpowiednią ilość orzechów zmielisz w blenderze na drobny pyłek. Z kolei do smaku raffaello będą Ci potrzebne wiórki kokosowe i płatki migdałowe.

Obudź kreatywność!

Nie bój się eksperymentować – w Japonii można zjeść lody o smaku ośmiornicy lub płetwy rekina. Dlatego bez obaw! Jeśli zamarzy Ci się przetestowanie smaku bazylii w postaci lodów, nie pozostaje nic innego, jak po prostu je przygotować! Im ciekawsze smaki wymyślisz, tym większą satysfakcję odczujesz po wykonaniu zadania.

Co więcej – może odkryjesz swój nowy talent, o którym usłyszy cały świat? Pamiętaj, że dodatkami do lodów nie muszą być jedynie substancje smakowe – jeśli masz pod ręką barwniki spożywcze, spróbuj i z nimi zaszaleć.

W końcu kto powiedział, że lody kokosowe muszą być białe a truskawkowe czerwone? Oczywiście, im intensywniejszy kolor składnika bazowego, tym trudniej będzie go zmienić. Warto jednak poeksperymentować - lody truskawkowe w kolorze zielonym? To dopiero byłoby zaskoczenie!

Lody na patyku
Fot. Fotolia

Lody dla leniuchów

A może jesteś już zmęczona od samego czytania powyższych kombinacji? W tym wypadku wykorzystaj patenty na lody, do których nie będzie Ci potrzebny nawet mikser. Na pierwszy ogień idą lody jogurtowe. Wystarczy, że sięgniesz po jogurt naturalny, przelejesz go do pojemniczka i dodasz pokrojone owoce.

Inną opcją, uwielbianą z kolei przez wegan, są lody bananowe. Wystarczy, że świeże i dojrzałe banany pokroisz na kawałki i wstawisz do zamrażalki. Zmrożone owoce zmiel w blenderze i dorzuć coś, co nada im smak, np. kakao. To wszystko!

Z kolei lody wodne możesz uzyskać poprzez zamrożenie gotowych soków owocowych lub słodkich napojów, np. Coca-Coli, Fanty czy 7up!. Dlatego nie szukaj wymówki w postaci pracochłonnego procesu wytwarzania lodów i bierz się do roboty!

Przygotowujecie lody samodzielnie? Jakie smaki lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze opinie i sprawdzone przepisy! Pamiętajcie, że za każdą dodaną recepturę otrzymujecie wymienne na nagrody wirtuale!