Kawa to chyba jeden z najpopularniejszych napojów ostatnich kilku dekad. Pijamy ją często i w dużych ilościach, w różnych wariacjach smakowych. Kawa z mlekiem, kawa czarna, kawa z pianką, kawa z alkoholem, kawa z miodem, kawa z cukrem… i tak można wymieniać bez liku.
Po pierwsze należy wiedzieć, że długotrwały kontakt ziaren z gorąca wodą powoduje, że do naparu przedostają się szkodliwe tłuszcze o nazwie kafestol i kahweol. To one są odpowiedzialne za podnoszenie poziomu złego cholesterolu i niekorzystnie wpływają na wątrobę.
Parzenie po turecku, czyli zalewanie lub gotowanie zmielonych ziaren we wrzątku, to zdecydowanie jeden z najmniej zdrowych, choć najbardziej popularny ze sposobów na przyrządzania kawy.
Alternatywą jest picie kawy z ekspresu, który niweluje długotrwałe działanie wody; jednocześnie ten sposób parzenia wydobywa najwięcej smaku i aromatu.
Mitem jest, że kawa szkodzi na zęby. Oczywiście powoduje przebarwienia ze względu na swój kolor, jednak wbrew pozorom hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów w jamie ustnej, co zdecydowanie utrudnia rozwój próchnicy.
Mitem jest także uzależniająca moc kawy. Kofeina zawarta w kawie nie jest uzależniająca. Bardziej uzależniający jest sam nawyk picia kawy i cały związany z tym rytuał. Kofeina działa pobudzająco, lecz jej stężenie w kawie nie powoduje uzależnienia.
Kawa to jeden z najbardziej popularnych, dostępnych na rynku i w zupełności legalnych „dopalaczy”. W naturalny sposób podnosi naszą aktywność fizyczną i psychiczną, poprawia ukrwienie, podnosi ciśnienie, zachęcając do działania.
W ziarnach kawy znajduje się zdecydowanie najwięcej antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, czyli pomaga także dbać o dobry wygląd.
Zobacz, jak przyrządzić kawę w dobrym stylu!
Nina W.