Kawa - fakty i mity

  • 1

Dla wielu osób jest synonimem początku dnia. Lubimy ten napój nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na właściwości. Przekonaj się, czy wszystko co wiesz na temat kawy jest prawdą?

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kawa - fakty i mity
fot. Fotolia

Kawa to chyba jeden z najpopularniejszych napojów ostatnich kilku dekad. Pijamy ją często i w dużych ilościach, w różnych wariacjach smakowych. Kawa z mlekiem, kawa czarna, kawa z pianką, kawa z alkoholem, kawa z miodem, kawa z cukrem… i tak można wymieniać bez liku.

Bez wątpienia napój ten ma wiele walorów zdrowotnych i smakowych, jednak należy wiedzieć, że całe dobrodziejstwo w dużej mierze zależy od sposobu przyrządzania kawy.

Po pierwsze należy wiedzieć, że długotrwały kontakt ziaren z gorąca wodą powoduje, że do naparu przedostają się szkodliwe tłuszcze o nazwie kafestol i kahweol. To one są odpowiedzialne za podnoszenie poziomu złego cholesterolu i niekorzystnie wpływają na wątrobę.

Parzenie po turecku, czyli zalewanie lub gotowanie zmielonych ziaren we wrzątku, to zdecydowanie jeden z najmniej zdrowych, choć najbardziej popularny ze sposobów na przyrządzania kawy.

Alternatywą jest picie kawy z ekspresu, który niweluje długotrwałe działanie wody; jednocześnie ten sposób parzenia wydobywa najwięcej smaku i aromatu.

Mitem jest, że kawa szkodzi na zęby. Oczywiście powoduje przebarwienia ze względu na swój kolor, jednak wbrew pozorom hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów w jamie ustnej, co zdecydowanie utrudnia rozwój próchnicy.

Mitem jest także uzależniająca moc kawy. Kofeina zawarta w kawie nie jest uzależniająca. Bardziej uzależniający jest sam nawyk picia kawy i cały związany z tym rytuał. Kofeina działa pobudzająco, lecz jej stężenie w kawie nie powoduje uzależnienia.

Kawa to jeden z najbardziej popularnych, dostępnych na rynku i w zupełności legalnych „dopalaczy”. W naturalny sposób podnosi naszą aktywność fizyczną i psychiczną, poprawia ukrwienie, podnosi ciśnienie, zachęcając do działania.

W ziarnach kawy znajduje się zdecydowanie najwięcej antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, czyli pomaga także dbać o dobry wygląd.

Zobacz, jak przyrządzić kawę w dobrym stylu!