Karmelowe babeczki

  • 1

Karmelowe babeczki z dodatkiem gorzkiej czekolady to idealny deser na weekend. Babeczki są pyszny i prosty w przygotowaniu. Zobacz przepis na karmelowe babeczki.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Karmelowe babeczki
Składniki:
- 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1/2 l mleka
- cukier
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- owoce i listki mięty lub melisy do dekoracji

Wykonanie:
Budyń ugotować na mleku, dosłodzić. Do rondelka wsypać 4-6 łyżek cukru. Zrumienić, dodać łyżkę wody, mieszając, podgrzewać, aż karmel się rozpuści. Przy użyciu pędzelka karmelem posmarować wnętrza 4 foremek na babeczki. Gdy karmel zastygnie, nałożyć do foremek gorąc budyń. Całość schodzić. Babeczki wyjmować na talerzyki (by ułatwić sobie pracę, każdą foremkę wstawić na chwilę do naczynia z gorącą wodą). Ozdobić startą czekoladą, owocami i listkami ziół.


Źródło: Przyjaciółka