Jak zrobić tort?

Tort przygotujemy na bazie puszystego biszkoptu przełożonego gęstym kremem maślanym lub bitą śmietaną. Wiórki kokosowe lub pokruszone orzechy i migdały sprawdzą się jako najprostsza dekoracja.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić tort?
fot. Fotolia
Tort możemy przygotować na wiele sposobów z użyciem puszystego biszkoptu, gęstego kremu i czekolady. Idealnie komponuje się na urodziny dla dzieci z wielobarwnymi blatami ciasta lub mocno czekoladowy na bazie kakao. Urozmaicając go owocami czy wyraźnym dżemem porzeczkowym przełamiemy słodki smak wypieku.

Przepis na tort

Składniki:

·         200g mąki
·         200g cukru pudru
·         50g naturalnego kakao w proszku
·         4 jajka
·         200 g masła
·         ziarenka z 1 wanilii lub  ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
·         1 tabliczka mlecznej czekolady
·         3 łyżeczki mleka
·         300 ml śmietany kremówki
·         200 g dowolnych owoców do dekoracji

Przygotowanie:

·         Najpierw rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.

·         Wyłóż dwie formy papierem do pieczenia lub wysmaruj dokładnie tłuszczem.

·         Zetrzyj na tarce mleczna czekoladę.

·         Włóż do dużej miski wszystkie składniki oprócz śmietany i owoców. Miksuj na wysokich obrotach do momentu, aż masa dokładnie połączy się ze sobą.

·         Podziel masę dokładnie na pół do wypełnienia dwóch form.

·         Włóż formy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wbij drewniany patyczek w środek ciasta, aby upewnić się, czy wychodzi czysty i suchy. Jeżeli jest wilgotny i brudny pozostawiamy ciasto na parę minut do wypieczenia.

·         Wyciągnij ciasta z piekarnika i poczekaj, aż ostygną przez około 10 minut.

·         W misce ubij na sztywno śmietankę kremówkę i przełóż nią blaty i wierzch ciasta.

·         Pokrój owoce w plasterki i udekoruj nimi wierzch tortu.

Jak uzyskać puszysty biszkopt na tort?

·         Odmierzanie i mieszanie – należy wymieszać ciasto dość szybko, aby nie pozostało zbyt długo w misce. Ważne jest, by dokładnie czytać przepis – jeżeli wymagane jest jedynie delikatne połączenie składników kilkoma ruchami szpatułki, starajmy się przestrzegać tych zaleceń. Ryzyko zakalca jest wtedy nikłe.

·         Forma – wcześniejsze wyłożenie formy papierem do pieczenia lub odpowiednie natłuszczenie masłem sprawi, że przygotowane ciasto nie będzie czekało zbyt długo przed umiejscowieniem w formie. To zapobiegnie przed utratą napowietrzenia w biszkopcie.

·         Temperatura składników – temperatura pokojowa składników zapewnia sukces w dalszym wypiekaniu ciasta. Zimne jajka sprawią, że konsystencja nie będzie puszysta i lekka, jak byśmy tego oczekiwali. Dodatkowo nie połączą się dobrze z resztą masy, tworząc nieprzyjemne grudki.