Tort możemy przygotować na wiele sposobów z użyciem puszystego biszkoptu, gęstego kremu i czekolady. Idealnie komponuje się na urodziny dla dzieci z wielobarwnymi blatami ciasta lub mocno czekoladowy na bazie kakao. Urozmaicając go owocami czy wyraźnym dżemem porzeczkowym przełamiemy słodki smak wypieku.
Przepis na tort
Składniki:
· 200g mąki
· 200g cukru pudru
· 50g naturalnego kakao w proszku
· 4 jajka
· 200 g masła
· ziarenka z 1 wanilii lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 1 tabliczka mlecznej czekolady
· 3 łyżeczki mleka
· 300 ml śmietany kremówki
· 200 g dowolnych owoców do dekoracji
Przygotowanie:
· Najpierw rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
· Wyłóż dwie formy papierem do pieczenia lub wysmaruj dokładnie tłuszczem.
· Zetrzyj na tarce mleczna czekoladę.
· Włóż do dużej miski wszystkie składniki oprócz śmietany i owoców. Miksuj na wysokich obrotach do momentu, aż masa dokładnie połączy się ze sobą.
· Podziel masę dokładnie na pół do wypełnienia dwóch form.
· Włóż formy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wbij drewniany patyczek w środek ciasta, aby upewnić się, czy wychodzi czysty i suchy. Jeżeli jest wilgotny i brudny pozostawiamy ciasto na parę minut do wypieczenia.
· Wyciągnij ciasta z piekarnika i poczekaj, aż ostygną przez około 10 minut.
· W misce ubij na sztywno śmietankę kremówkę i przełóż nią blaty i wierzch ciasta.
· Pokrój owoce w plasterki i udekoruj nimi wierzch tortu.
Jak uzyskać puszysty biszkopt na tort?
· Odmierzanie i mieszanie – należy wymieszać ciasto dość szybko, aby nie pozostało zbyt długo w misce. Ważne jest, by dokładnie czytać przepis – jeżeli wymagane jest jedynie delikatne połączenie składników kilkoma ruchami szpatułki, starajmy się przestrzegać tych zaleceń. Ryzyko zakalca jest wtedy nikłe.
· Forma – wcześniejsze wyłożenie formy papierem do pieczenia lub odpowiednie natłuszczenie masłem sprawi, że przygotowane ciasto nie będzie czekało zbyt długo przed umiejscowieniem w formie. To zapobiegnie przed utratą napowietrzenia w biszkopcie.
· Temperatura składników – temperatura pokojowa składników zapewnia sukces w dalszym wypiekaniu ciasta. Zimne jajka sprawią, że konsystencja nie będzie puszysta i lekka, jak byśmy tego oczekiwali. Dodatkowo nie połączą się dobrze z resztą masy, tworząc nieprzyjemne grudki.
Przepis na tort
Składniki:
· 200g mąki
· 200g cukru pudru
· 50g naturalnego kakao w proszku
· 4 jajka
· 200 g masła
· ziarenka z 1 wanilii lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 1 tabliczka mlecznej czekolady
· 3 łyżeczki mleka
· 300 ml śmietany kremówki
· 200 g dowolnych owoców do dekoracji
Przygotowanie:
· Najpierw rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
· Wyłóż dwie formy papierem do pieczenia lub wysmaruj dokładnie tłuszczem.
· Zetrzyj na tarce mleczna czekoladę.
· Włóż do dużej miski wszystkie składniki oprócz śmietany i owoców. Miksuj na wysokich obrotach do momentu, aż masa dokładnie połączy się ze sobą.
· Podziel masę dokładnie na pół do wypełnienia dwóch form.
· Włóż formy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wbij drewniany patyczek w środek ciasta, aby upewnić się, czy wychodzi czysty i suchy. Jeżeli jest wilgotny i brudny pozostawiamy ciasto na parę minut do wypieczenia.
· Wyciągnij ciasta z piekarnika i poczekaj, aż ostygną przez około 10 minut.
· W misce ubij na sztywno śmietankę kremówkę i przełóż nią blaty i wierzch ciasta.
· Pokrój owoce w plasterki i udekoruj nimi wierzch tortu.
Jak uzyskać puszysty biszkopt na tort?
· Odmierzanie i mieszanie – należy wymieszać ciasto dość szybko, aby nie pozostało zbyt długo w misce. Ważne jest, by dokładnie czytać przepis – jeżeli wymagane jest jedynie delikatne połączenie składników kilkoma ruchami szpatułki, starajmy się przestrzegać tych zaleceń. Ryzyko zakalca jest wtedy nikłe.
· Forma – wcześniejsze wyłożenie formy papierem do pieczenia lub odpowiednie natłuszczenie masłem sprawi, że przygotowane ciasto nie będzie czekało zbyt długo przed umiejscowieniem w formie. To zapobiegnie przed utratą napowietrzenia w biszkopcie.
· Temperatura składników – temperatura pokojowa składników zapewnia sukces w dalszym wypiekaniu ciasta. Zimne jajka sprawią, że konsystencja nie będzie puszysta i lekka, jak byśmy tego oczekiwali. Dodatkowo nie połączą się dobrze z resztą masy, tworząc nieprzyjemne grudki.