Dania kuchni bułgarskiej można podzielić na dwa rodzaje. Jedne są syte, bogate w mięso i duszone warzywa. Z drugiej strony dominują lekkie sałatki i pyszne warzywne zupy. Wśród deserów przeważają bardzo słodkie ciasta z miodem i z orzechami
Najbardziej popularne dania kuchni bułgarskiej to:
- gjuwecz - rodzaj mięsnego gulaszu
- musaka - zapiekanka z ziemniaków i z bakłażana z mięsem
- bob czorba - zupa z białej fasoli
- tarator - jogurtowy chłodnik z dodatkiem ogórków
- sałatka szopska - z pomidorów, ogórków, fety, papryki
- kebatczeta - szaszłyki z mielonego mięsa baraniego
- zupa z młodej pokrywy
-baklawa
Kuchnia bułgarska słynie z również z pysznych serów - sirene (podobny do fety) oraz kaszkawał (znanego na całym świcie sera owczego).
Najbardziej popularne dania kuchni bułgarskiej to:
- gjuwecz - rodzaj mięsnego gulaszu
- musaka - zapiekanka z ziemniaków i z bakłażana z mięsem
- bob czorba - zupa z białej fasoli
- tarator - jogurtowy chłodnik z dodatkiem ogórków
- sałatka szopska - z pomidorów, ogórków, fety, papryki
- kebatczeta - szaszłyki z mielonego mięsa baraniego
- zupa z młodej pokrywy
-baklawa
Kuchnia bułgarska słynie z również z pysznych serów - sirene (podobny do fety) oraz kaszkawał (znanego na całym świcie sera owczego).
Gość
Gość
Gość
jeszcze raz wielkie dzięki!
cheers!
Gość