Kuchnia jak u Sowy - sylwester

Sylwester palce lizać – pyszne przekąski i hity sylwestrowego menu według Roberta Sowy w dodatku do magazynu Party.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kuchnia jak u Sowy - sylwester
Kuchnia jak u Sowy to dodatek kulinarny do magazynu Party. W najnowszym numerze Robert Sowa poleca menu na sylwestra. Jak sam pisze rzadko kto pamięta menu z noworocznej imprezy i bynajmniej nie jest winien nadmiar alkoholu – po prostu za dużo się dzieje - tańce, hulanki, sztuczne ognie - można zapomnieć o kulinarnych fajerwerkach.



Propozycje na sylwestrowe przekąski Roberta Sowy pozwolą zapamiętać tegorocznego Sylwestra na długo. Oddajmy głosi mistrzowi:

„Na kilka dni przed sylwestrem postanowiłem zaproponować kilka dań, które na pewno zapadną w pamięć Państwa gości. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że do ostatniego wieczoru w roku wszyscy, a zwłaszcza kobiety, muszą się bardzo gruntownie przygotować – odwiedzić fryzjera, wybrać kreację, przeszukać płytotekę, żeby znaleźć najlepsze hity do tańca – dlatego wybrałem potrawy, których przygotowanie nie wymaga spędzenia wielu godzin w kuchni.

Są proste, ale dzięki użyciu niebanalnych składników, oryginalnych dodatków czy przypraw zyskują niezwykły smak. I mam nadzieję, że ten smak będzie jedną z tych rzeczy, którą Państwa goście zapamiętają z tegorocznego sylwestra.

Robert Sowa”

Tatar z łososia z żurawiną



składniki dla 4 osób

-duże czerwone jabłko
-5 łyżek nektaru żurawinowego
-50g świeżej żurawiny amerykańskiej
-łyżeczka syropu klonowego
-150g wędzonego łososia (w całości)
-150g marynowanego łososia (w całości)
-łyżeczka oliwy z oliwek
-świeżo mielony czerwony pieprz
-pęczek koperku

Jabłko umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej folią lub matą silikonową tak, aby nie nakładały się na siebie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni i susz przez 20-25 minut.

W teflonowym garnku podgrzej nektar żurawinowy, dodaj żurawinę i gotuj tak długo, aż jagody staną się miękkie i puszczą sok. Następnie wlej syrop klonowy i lekko zgnieć owoce (na przykład tłuczkiem do ziemniaków)

Oba rodzaje łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z oliwą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Z gotowych krążków jabłka i tatara ułóż minitorciki. Serwuj lekko schłodzone.