Kuchnia jak u Sowy

  • 1

Kuchnia jak u Sowy to kulinarny dodatek do dwutygodnika Party - życie gwiazd! Zobacz przepis na pstrąga pod migdałową pierzynką.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kuchnia jak u Sowy
 

Repertuar dań polskiej Wigilii jest stały. Królują karp smażony lub w galarecie, śledzie, barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, pierogi, kutia. Kulinarna tradycja jest jednak żywa, bo nasze upodobania się zmieniają. Coraz częściej na stołach wigilijnych pojawiają się nowe potrawy – wędzony łosoś, ryba maślana, owoce morza. I bardzo dobrze, bo warto eksperymentować.

 

 

"Drodzy Państwo!

Honoré de Balzac powiedział kiedyś: „Każda noc powinna mieć swoje menu”. Ja się z tym zgadzam, dlatego na wigilijną kolację polecam tradycyjne potrawy, ale w odmienionej i odświeżonej formie. Oczywiście nie namawiam Państwa do dokonania rewolucji, a jedynie ewolucji wigilijnego menu. Dobrze znane postne pierożki można przecież wzbogacić smakiem łososia, a smażonego karpia podać z aromatycznymi borowikami. A żeby urozmaicić smak i dodać lekkości świątecznym daniom, warto doprawić je odpowiednimi ziołami i przyprawami. Moja propozycja na jedną z potraw wigilijnych to połączenie tradycji z nowoczesnością, co – mam nadzieję – przypadnie Państwu do gustu i ten przysmak zagości na wielu stołach w Boże Narodzenie. Życzę wesołych i… pysznych świąt!

Robert Sowa"

 
 
 

Przedstawiamy przykładowy przepis z książki Roberta Sowy. Więcej przepisów w najnowszym numerze dwutygodnika Party - wersja z dodatkiem kulinarnym.

 

 

Filet z pstrąga pod migdałową pierzynką

 


 

Składniki dla 4 osób:

 

- 8 filetów pstrąga ze skórką

- 4 rozgniecione ząbki czosnku

- sól

- pieprz cytrynowy

- 4 łyżki mąki

- olej rzepakowy do smażenia

- 50g masła roślinnego

- 4 duże łyżki uprażonych płatków migdałowych

- sok wyciśnięty z cytryny

- łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

- pęczek posiekanego kopru

- pęczek rukoli

- 4 średniej wielkości pomidory bez skórki

- 2 łyżki oleju lnianego

 

Wykonanie:

 

1. Filet z pstrąga umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj czosnkiem, posyp z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Odstaw na dwie godziny do lodówki.

 

2. Następnie ryby oprósz mąką, usmaż na oleju rzepakowym na złoty kolor i odstaw je w ciepłe miejsce. 

 

3. Na patelni rozpuść masło. Dodaj migdały, sok z cytryny, grubo mielony czarny pieprz i koper. Chwilę podsmaż

 

4. Na talerzu połóż usmażony filet, na nim ułóż kilka plastrów pomidora i rukoli, po czym przykryj drugim filetem (tak samo serwuj resztę ryb). Wierzch ryby polej sosem maślano-migdałowym i skrop olejem lnianym.

 

Źródło: Party - życie gwiazd!