Makarony - które z czym się jak podaje?

Makarony cieszą się coraz większą popularnością w naszych kuchniach.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Makarony - które z czym się jak podaje?
SZEROKIE WSTĄŻKI: Wstążki najlepiej smakują z klasycznymi sosami:pomidorowym, bolońskim, pesto.

KARBOWANE PASKI: We Włoszech uchodzą pod nazwą ,,lasagnette rice". Te szerokie wstążki pasują do gulaszy i potrawek

KARBOWANE WSTĄŻKI-GNIAZDA: ,,Tripoline" z falistym brzegiem układane w kołku w kształcicie gniazda. Dzoęki czemu łatwo je dzielić na porcje.

KÓŁECZKA: Ten makaron zwany po włosku ,,ruote" doskonale pasuje do sosów.z kawałkami mięsa i warzyw.

ŚLIMACZKI: ,,Lumaconi" podaje się je do sosów tego samego rodzaju co kółeczka.

SPAGHETTI: Warto przyrządzać ciemne spaghetti, jest zdrowsze, a zawarty w nim błonnik reguluje przemianę materii.

KOLOROWE TAGLIATELLE: Żółte zabarwienie daje szafran, czerwone pasta pomidorowa, a czarne zabarwienie daje wydzielina kałamarnicy.

MAKARON SZKLANY: Powstał w Azji robiony jest ze skrobi ziemniaczanej, ryżowej, sojowej lub fasolowej. Doskonały dodatek do chińskich zup.

MAKARON JAPOŃSKI: Makaron wąski prasowany w prostokątne wstążki. Nadają się do pikantnych sosów, można je także smażyć w głębokim oleju.

MUSZELKI: Nadają się doskonale do faszerowania i zapiekania.

RURKI PENNE: Doskonale nadają się do niezbyt gęstych sosów,a na zimno jest podstawą wielu sałatek.