Na ostrzu noża - Janek Paszkowski

  • 3

Ponownie rozpoczynamy znany Wam cykl "Na ostrzu noża", w którym przepytujemy znanych kucharzy! Na dobry początek na nasze pytania odpowiada Janek Paszkowski - najmłodszy z uczestników programu Master Chef - obecnie szef kuchni Ale'je Bistro.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Na ostrzu noża - Janek Paszkowski
fot. Ale'Je Bistro
Twoje pierwsze wspomnienie związane z gotowaniem?

Nie licząc zabawy w gotowanie "potrawki" z ziemi i igliwia podczas pobytu na działce to moim pierwszym wspomnieniem bez wątpienia będzie przygotowywanie zupy pieczarkowej dla rodziców. Miałem wtedy jakieś 6 lat i robiłem Im niespodziankę.

Niezapomniana kombinacja smaków?

Ojej... Dużo by wymieniać! Jeżeli mogę wymienić kilka to powiem o smażonym i wędzonym na zimno łososiu z koperkowym majonezem u Jamiego Olivera, kleiste kuleczki z mąki ryżowej z kruszonymi orzeszkami ziemnymi na słodko w środku, sałatka z grillowanych ośmiorniczek i pomidorków cherry w Chorwacji i... Babcina jajecznica z kurkami i ciepłym, okrągłym chlebem z piekarni w Łochowie.

Najzabawniejsze zdarzenie w kuchni?

To było całkiem niedawno kiedy podczas zawieszania na ścianie dekoracyjnej deseczki, Paweł (jeden z kucharzy w Ale'je Bistro), stojąc na palcach na plastikowych skrzynkach i sięgając wysoko nie mógł odkleić taśmy od palców a dodatkowo musiał dość szybko wydać zamówione danie i wysłuchiwać komentarzy Marka (kolejnego kucharza) o podwiniętym fartuchu i widocznych pod spodem bokach.

Kulinarna porażka, o której chciałbyś zapomnieć?

Miała miejsce podczas gdy do programu Master Chef przyjechał Joe Bastianich. Smakosz i znawca kuchni włoskiej. Chciałem popisać się przed Nim dobrym daniem z makaronu a podałem jedną wielką, zlepioną "kupę", którą Joe podważył od spodu i podniósł do góry widelcem.

sałatka
fot. Ale'Je Bistro

Kto miał lub ma na Ciebie największy kulinarny wpływ?

Taką osobą jest zdecydowanie Jamie Oliver, bo to w zasadzie właśnie dzięki Niemu tak bardzo "zachorowałem" na gotowanie :) Wszystko zaczęło się od zobaczenia Jego programu telewizyjnego, w którym zafascynowało mnie Jego młodzieńcze i lekko szalone podejście do łączenia smaków.

Kiedy i co ugotowałeś ostatnio w domu?

Szczerze? Dawno już nic nie ugotowałem w domu, hahaha... Wszystko ze względu na to, że większość czasu spędzam obecnie w Ale'Je Bistro. Można powiedzieć, że jedynymi daniami jakie robię obecnie w domu są szybkie śniadania przed wyjściem. Najczęśniej różne ciekawe sałatki, od czasu do czasu jajecznica. Aha! No i upiekłem też sernik dla rodziców - żeby mieli na poobiedni deser w któryś weekend.

Czego nigdy nie wziąłbyś do ust albo nie podałbyś swoim gościom?

Do ust nie wziąłbym zepsutego jedzenia. Takiego też nie wydałbym swoim gościom. Wydawać się to może bardzo oczywiste, ale słyszałem że bardzo częstym jest zasypywanie lekko nadpsutych już produktów dużą ilością przypraw, soli i aromatów. Tak, żeby sprzedać to klientowi...

Wymień 4 najważniejsze kuchenne gadżety bez których ciężko byłoby Ci się obejść w kuchni?

Zdecydowanie dobry i ostry nóż, duża deska, łyżka i ściereczka włożona do kieszeni spodni :)

Użytkowniczka gotujmy.pl, misia5 - wybrała dla Ciebie 5 składników, które znajdujesz w tajemniczym pudełku: topinambur, ser bursztyn, świeżo zmieloną szynkę wieprzową, wędzony boczek, pomidorki cherry - co z nich przyrządzisz?

Hmmm... Do głowy przychodzi mi duszona w pomidorowym sosie szynka wieprzowa z wędzonym boczkiem, podana z purèe z topinambura i sera bursztyn. Takie proste, domowe jedzenie. Do tego miks zielonych sałat z oliwą i kieliszek czerwonego wina.

chłodnik
fot. Ale'Je Bistro

Redakcja poleca: Chłodniki na lato >>>