Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Pieróg z kaszą gryczaną i kurkami

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

postny pieróg drożdżowy z aromatycznymi grzybami, doskonały z dodatkiem barszczu czerwonego

Pieróg z kaszą gryczaną i kurkami

Składniki:

Pieróg z kaszą gryczaną i kurkami

 

  • CIASTO:
  • 40 dkg mąki pszennej
  • ok. 200 ml ciepłego mleka
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 czubata łyżka zimnego masła
  • 1 jajko
  • trochę mąki do posypania blatu
  • FARSZ:
  • 1,5 szkl. suchej kaszy gryczanej
  • 2 liście laurowe
  • kurek duszonych w maśle (można użyć innych grzybów albo kurek mrożonych ok. 3/4 kg dodając
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki proszku grzybowego (zmielonych grzybów suszonych - z samych kurek albo grzybów mieszanych)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

Sposób przygotowania:

Pieróg z kaszą gryczaną i kurkami
W sezonie grzybowym robię zapasy - m.in. grzyby duszone w maśle. Zimą i na uroczyste okazje są gotowe do wykorzystania i smakują jak świeże.



Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku, dodajemy cukier i odstawiamy na kilka minut aby ruszyły. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, olej i żółtko, rozcieramy dokładnie palcami aby nie było żadnych grudek. Następnie wlewamy rozczyn i zagniatamy miękkie ciasto, wyrabiamy aż przestanie kleić się do rąk i naczynia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godz.. Kaszę zalewamy 3/4 szkl. wody, dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Grzyby przekładamy do rondla, podgrzewamy aby masło się rozpuściło - połowę masła odlewamy. Na łyżce masła z grzybów podsmażamy na patelni posiekaną cebulkę razem z posiekanym czosnkiem, kiedy się zeszklą przekładamy je do grzybów. Dodajemy podgotowaną kaszę, proszek grzybowy, podlewamy ok. 1/4 szkl. wody i dusimy aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Usuwamy liście laurowe i doprawiamy kaszę z grzybami solą, pieprzem, kminkiem, odstawiamy do przestudzenia. Zimny farsz mieszamy z surowymi jajkami i natką pietruszki. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placek śr. ok. 20 cm. Na dwa nakładamy po połowie farszu, brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem, przykrywamy pozostałymi kołami, dociskamy brzegi blisko nadzienia. Ew. nadmiar ciasta przy brzegach odcinamy ostrym nożykiem i dokładnie zawijamy dookoła a z resztek ciasta robimy ozdoby (kwiatki, listki, gwiazdki albo coś innego). Ozdoby przyklejamy białkiem. Cały pieróg smarujemy białkiem, nakłuwamy końcem noża w kilku miejscach. Układamy na natłuszczonej lekko blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 20-30 min. aż ładnie zbrązowieje. Podajemy przestudzony, pokrojony na trójkąty, najlepiej z dodatkiem czerwonego barszczyku albo czystej zupy grzybowej.



Ilość składników na dwa pierogi - ale do drugiego możemy zrobić inny farsz.