Domowe chipsy z ziemniaków to chrupiąca przekąska, którą można przygotować w piekarniku lub mikrofalówce. Zdrowe chipsy są lekkie i niskokaloryczne, ponieważ nie zawierają w sobie tłuszczu. Przekąskę można doprawić solą lub innymi przyprawami, np. curry, papryką albo ziołami. Chipsy ziemniaczane podaje się też z gęstymi sosami, tzw. dipami, np. czosnkowym, pomidorowym, musztardowo-miodowym, paprykowym.

Domowe chipsy z piekarnika

Aby zrobić chipsy z ziemniaków, warzywa najpierw obiera się ze skóry i myje w zimnej wodzie. Ziemniaki kroi się na bardzo cienkie plastry i wykłada je na blaszce do pieczenia – lekko posmarowanej olejem. Piekarnik rozgrzewa się do temperatury 200-220 stopni Celsjusza i piecze warzywa, aż się lekko zarumienią.

Dietetyczne chipsy domowe z mikrofalówki

Ziemniaki przygotowane w mikrofalówce to sposób na chipsy bez tłuszczu. Najistotniejszą rzeczą w robieniu domowych przekąsek jest pokrojenie ziemniaków na bardzo cienkie plastry – na około 1 milimetr grubości. Do krojenia można użyć tarki do ogórków. Talerz od mikrofalówki lekko smaruje się olejem i układa na nim plastry ziemniaków, tak aby nie dotykały się nawzajem. Urządzenie ustawia się na najwyższą moc i włącza na około 3-5 minut.

Domowe chipsy – zdrowe owocowe i warzywne przekąski

Domowe chipsy można robić z różnych warzyw, np. marchewki, buraków, ogórków czy pomidorów. Przekąski przygotowuje się także z owoców. Do tego idealnie nadają się jabłka, banany, truskawki oraz gruszki. Chipsy jabłkowe można doprawić cynamonem albo wanilią.

Chipsy cebulowe w panierce

Chipsy cebulowe przygotowuje się, smażąc krążki cebuli w głębokim tłuszczu. Panierkę przygotowuje się z mąki wymieszanej z przyprawami, bułki tartej i jajek. Zamoczone w „marynacie” krążki cebulowe smaży się na rozgrzanym oleju, aż chipsy zarumienią się na złoty kolor.
Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu to zdrowa przekąska, która nie wymaga wiele pracy. Do przygotowania potrzebne są: świeży jarmuż, oliwa z oliwek, słodka papryka, płatki drożdżowe i cynamon. Chipsy z jarmużu najlepiej smakują w sezonie letnim, kiedy roślina jest najdojrzalsza. Po upieczeniu w piekarniku, przekąska jest chrupiąca i słodka. Chipsy warzywne robione w domu, w przeciwieństwie do sklepowych, są bogate w liczne wartości odżywcze. Jarmuż zawiera znaczne ilości witaminy C i K oraz soli mineralnych, zwłaszcza wapnia i potasu.

Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe to zdrowa przekąska, która zawiera jedynie 60 kcal. Jest to idealna propozycja dla osób dbających o linię. Jabłkowe chipsy przygotowuje się, krojąc je w plasterki, mieszając w przyprawach i susząc np. w nagrzanym piekarniku (piekarnik najlepiej nagrzać do 120 stopni Celsjusza). Świetnie smakują z dodatkiem cynamonu, soku z cytryny, gałki muszkatołowej i kakao.

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe to bardzo zdrowa przekąska, zawierająca dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na układ mięśniowy. Aby przygotować chipsy bananowe, oprócz oczywiście owoców, potrzeba odrobiny oleju kokosowego, soli oraz przypraw. Świetnie smakują posypane cynamonem lub kakao. Banany należy pokroić w kostkę i smażyć na patelni przez około dwie minuty.

Chipsy z buraków

Chipsy z buraków

Chipsy z buraków są dietetyczne, a dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy zapobiegają anemii i wspomagają układ krwionośny. Można je piec lub smażyć na patelni. Chipsy z buraków przygotowuje się w maksymalnie pół godziny. Świetnie smakują z mieszanką przypraw, takich jak czosnek, tymianek, sól czy rozmaryn. To dobry sposób na niskokaloryczną przekąskę, np. na wieczór filmowy z najbliższą osobą.

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii to dietetyczna i lekkostrawna przekąska, która zawiera dużo witaminy A, wspomagającej wzrok oraz układ odpornościowy. Przygotowuje się je w piekarniku, piekąc przez około półtorej godziny. Dobrze smakują z dodatkiem takich przypraw, jak bazylia, rozmaryn, koperek, ostra papryka czy też pieprz. Idealnie nadają się jako przystawka lub przekąska na wieczór.

Chipsy z selera

Chipsy z selera

Chipsy z selera można przyrządzić zarówno smażąc je na patelni, jak i piekąc w piekarniku. Świetnie smakują przyprawione lubczykiem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, papryką i solą ziołową. Seler jest niskokaloryczny, bogaty w witaminę C (posiada jej więcej niż cytrusy) oraz beta-karoten, wspomagający narząd wzroku. Chipsy z selera to zdrowa i dietetyczna przekąska.

Chipsy z marchewki

Chipsy z marchewki

Chipsy z marchewki są bogatym źródłem beta-karotenu, który zapewnia prawidłową pracę narządu wzroku, wzmacnia odporność, a także opóźnia tworzenie się zmarszczek. Chipsy z marchewki świetnie smakują przyprawione papryką cayenne, oregano, tymiankiem, czosnkiem i pieprzem mielonym. Można je podawać również na słodko np. z dodatkiem cynamonu lub cukru. Najszybciej przygotuje się je, zapiekając w piekarniku.

Chipsy z batatów

Chipsy z batatów

Chipsy z batatów są bardzo zdrowe, bogate w witaminę A i beta-karoten, dzięki czemu pozytywnie wpływają na wzrok, skórę i paznokcie. Można przygotować je zarówno na słodko, jak i na ostro. Bataty wystarczy pokroić w plastry, obtoczyć w ulubionych przyprawach i podpiec w piekarniku (w zależności od grubości plastrów piecze się je od 20 do 30 minut). Świetnie smakują z dodatkiem tymianku i papryki.

Polecane przepisy do kategorii Domowe chipsy

Znaleźliśmy 101 przepisów w kategorii Domowe chipsy

Chipsy z dyni

Chipsy z dyni

Konczi Konczi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii

Di gotuje Di gotuje
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chipsy z topinamburu

Chipsy z topinamburu

dża dża

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Di gotuje Di gotuje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chipsy jarmużowe

Chipsy jarmużowe

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chipsy z szałwi

Chipsy z szałwi

IwonaDD IwonaDD

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: