Suszone owoce gromadzą wokół siebie co raz więcej osób. Jednym z najlepszych ususzonych produktów są jabłka. Smakują wyśmienicie, czy to samodzielnie czy z dodatkiem cynamonu lub cukru pudru. Takie domowe chipsy zawsze możemy zabrać do pracy czy szkoły, jako smaczną przekąskę między posiłkami.
Poniżej prezentujemy Wam sprawdzone wskazówki, jak przygotować suszone jabłka.
- Owoce dokładnie umyj i usuń gniazda nasienne. Jeżeli chcesz możesz obrać jabłko ze skórki.
- Jabłka pokrój w plastry o grubości do 0.5 cm. Mogą przybrać formę talarków bądź płatków.
- Pokrojone jabłka włóż do naczynia napełnionego wodą oraz kwaskiem cytrynowym (ok 1 łyżeczki na ½ l wody) bądź obgotuj przez ok. 2 minuty (obgotowane jabłka należy włożyć bezpośrednio po obgotowaniu do zimnej wody).
- Jabłka osusz.
- Wysuszone jabłka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i susz w piekarniku (100°-150° z termoobiegiem), z uchylonymi drzwiczkami.
- Długość pieczenia zależy od grubości jabłek. Cienkie plastry suszymy ok. 1-2 godzin.
- Aby sprawdzić, czy jabłka są ususzone, wystarczy, że naciśniesz na nie palcem (nie mogą się gnieść oraz nie może wypływać sok).
Zobaczcie przepisy na dania i desery z jabłkami >>>
zdjęcie: Fotolia
Przypominamy, że za pośrednictwem swojego profilu możecie dodawać ciekawe porady, za które, otrzymacie dodatkowo 20 wirtuali wymiennych na nagrody. Zobacz katalog nagórd >>>
Zapraszamy!
Nina W.