Jak suszyć jabłka?

  • 1

Suszone jabłka smakują wybornie. Ponadto, są idealnym zamiennikiem chipsów, które nie należą do produktów zdrowych. W tym artykule zaprezentujemy Wam krótką instrukcję, jak suszyć jabłka. Zapraszamy!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak suszyć jabłka?
fot. Fotolia

Suszone owoce gromadzą wokół siebie co raz więcej osób. Jednym z najlepszych ususzonych produktów są jabłka. Smakują wyśmienicie, czy to samodzielnie czy z dodatkiem cynamonu lub cukru pudru.  Takie domowe chipsy zawsze możemy zabrać do pracy czy szkoły, jako smaczną przekąskę między posiłkami.

Suszenie jabłek w piekarniku

Poniżej prezentujemy Wam sprawdzone wskazówki, jak przygotować suszone jabłka.

- Owoce dokładnie umyj i usuń gniazda nasienne. Jeżeli chcesz możesz obrać jabłko ze skórki.

- Jabłka pokrój w plastry o grubości do 0.5 cm. Mogą przybrać formę talarków bądź płatków.

- Pokrojone jabłka włóż do naczynia napełnionego wodą oraz kwaskiem cytrynowym (ok 1 łyżeczki na ½ l wody) bądź obgotuj przez ok. 2 minuty (obgotowane jabłka należy włożyć bezpośrednio po obgotowaniu do zimnej wody).

- Jabłka osusz.

- Wysuszone jabłka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i susz w piekarniku (100°-150° z termoobiegiem), z uchylonymi drzwiczkami.

- Długość pieczenia zależy od grubości jabłek. Cienkie plastry suszymy ok. 1-2 godzin.

- Aby sprawdzić, czy jabłka są ususzone, wystarczy, że naciśniesz na nie palcem (nie mogą się gnieść oraz nie może wypływać sok).

Zobaczcie przepisy na dania i desery z jabłkami >>>

              Jabłka
             zdjęcie: Fotolia
 
Przypominamy, że za pośrednictwem swojego profilu możecie dodawać ciekawe porady, za które, otrzymacie dodatkowo 20 wirtuali wymiennych na nagrody. Zobacz katalog nagórd >>> 

Zapraszamy!