Przeciery to produkty ze świeżych, przecieranych na tartce owoców lub warzyw, gotowanych do momentu zgęstnienia. Przeciery można kupić w sklepie lub zrobić samemu. Często mylone są z koncentratami, które są o wiele gęstsze i dłużej gotowane.
 
Domowy przecier pomidorowy
 
Najbardziej popularnym przecierem jest przecier pomidorowy. Słodkie pomidory obowiązkowo powinny trafić do słoiczków, które warto wyciągnąć zimą, by przypomnieć smak lata. Pomidory można przetrzeć z pestkami lub pozbyć się ich, trąc na tarze po pierwszym gotowaniu. Wyjątkowo smaczne i aromatyczne przeciery pomidorowe można dodać do różnych potraw. Idealnie komponują się z warzywnym leczo, zupą pomidorową, gołąbkami z mięsem i kaszą gryczaną, krokietami z mięsem mielonym, bigosem czy rybami. Aby przecier pomidorowy uzyskał bardziej wyrazisty smak, można dodać do niego przyprawy: czosnek i bazylię.
 
Przecier paprykowo-pomidorowy i ogórkowy
 
Pomidory można łączyć z papryką, tak by powstał złocisty przecier paprykowo- pomidorowy z żółtych owoców lub przecier o czerwonym kolorze. Popularne są również przeciery z papryki, które dodaje się do zup i marynat. Można nimi polać mięso przed pieczeniem. Wśród tego rodzaju sosów gospodyniom domowym znane są również przeciery ogórkowe, przygotowywane z ogórków kiszonych, czosnku i soli. Nadają się nie tylko do zupy, ale są również składnikiem sałatek warzywnych.
 
Przecier z dyni
 

Popularne są także przeciery z dyni zwane musami dyniowymi lub puree z dyni. Dynię można trzeć surową lub gotowaną. Przecier pasuje do ciasta dyniowego, chlebka piernikowego oraz chleba dyniowego.
 
Przeciery owocowe
 
Poza przecierami warzywnymi, można zrobić również przeciery owocowe, które stanowią idealny składnik dodawany do ciast. Przecier jabłkowo-dyniowy, porzeczkowo- brzoskwiniowy, żurawinowy czy z dodatkiem pigwy to pyszna i zdrowa odmiana dla wielbicieli słodyczy.
Przecier z papryki

Przecier z papryki

Przecier z papryki stanowi pyszne wykończenie dań głównych oraz dodatek do sałatek warzywnych. Paprykę można łączyć z cukinią albo pomidorami, tworząc złocisty przecier pomidorowo-paprykowy z żółtych owoców lub zrobić klasyczny, czerwony sos. Do przecieru paprykowego warto dodać czosnek oraz bazylię, które pogłębią smak. Zimowe paprykowe przeciery smakują wybornie i dodają charakteru potrawom: pieczonym mięsom, wędlinom, serom i kanapkom.

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy to jeden z najpopularniejszych przecierów. Przygotowuje się go ze słodkich pomidorów, z których można pozbyć się pestek po pierwszym gotowaniu. Przecier warto zrobić z bazylią oraz czosnkiem, które wzbogacą smak sosu. Można go dodać do zupy, warzywnego leczo, gołąbków z mięsem mielonym, mięsnych krokietów bigosu oraz ryby. Sok warzywny z dodatkiem przecieru pomidorowego jest również bardzo zdrowy.

Przecier ogórkowy

Przecier ogórkowy

Przecier ogórkowy to idealny dodatek do potraw dla osób, które cenią smak domowych potraw. Przed przygotowaniem przecieru należy odkroić końcówki warzywa, które są gorzkie i mogą zepsuć cały smak sosu. Przecier ogórkowy robi się również z ogórków kiszonych z dodatkiem czosnku i soli. Pasuje idealnie do zup oraz sałatek warzywnych. Nadaje im orzeźwiający smak.

Przecier z dyni

Przecier z dyni

Przecier z dyni to idealny sposób na przygotowanie smacznego deseru. Nazywany jest również puree z dyni lub musem dyniowym. Przed przygotowaniem przecieru z dyni należy pozbyć się pestek oraz włókien. Mus dodaje się do ciast, szczególnie popularnego pumpkin pie lub chlebka dyniowego. Przecier można potraktować również jako zamiennik ziemniaków i podać z mięsem lub zrobić pyszny sos do pizzy z dodatkiem papryki i cebuli.

Przecier owocowy

Przecier owocowy

Przecier owocowy to idealny deser na jesienne, deszczowe i mroźne, zimowe popołudnia oraz wieczory. Mus przygotowuje się ze świeżych, startych owoców, które następnie gotuje się i nakłada do słoiczka. Najbardziej popularny jest mus jabłkowy bez cukru, podawany niemowlętom. Znane są również przeciery żurawinowe, porzeczkowe lub z dodatkiem pigwy. Stanowią idealne wykończenie ciast oraz ciasteczek. Przeciery owocowe można jeść również łyżeczką prosto ze słoiczka.

Przecier jabłkowy

Przecier jabłkowy

Przecier jabłkowy to pyszny deser na jesienne, deszczowe wieczory oraz zimowe popołudnia. Domowy mus jabłkowy można zrobić z różnych rodzajów jabłek, jednak najlepiej wybierać najsłodsze gatunki (odmiana langsberska, lobo, ligol), które warto przygotować również w wersji bez cukru. Przecier jabłkowy podaje się niemowlętom. Jest również składnikiem ciast oraz ciasteczek. Mus można jeść łyżeczką prosto ze słoiczka lub dodać troszkę miodu, by uzyskać intensywniejszy smak.

Polecane przepisy do kategorii Przeciery

Znaleźliśmy 96 przepisów w kategorii Przeciery

Przecier ogórkowy

Przecier ogórkowy

sammakko sammakko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Przecier z jabłek

Przecier z jabłek

mysza75 mysza75

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Przecier z dyni

Przecier z dyni

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Ela Dz Ela Dz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: