Chleb zapiekany w tosterze, opiekaczu, na patelni, grillu lub w piekarniku najlepiej smakuje z rozpuszczonym serem. Wyśmienita do tego jest mozzarella, ser edamski, sery pleśniowe oraz gouda. Feta pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w płynny sos, co może być ciekawym wypełnieniem sandwicza (składanej kanapki). Na toście z ricottą doskonale smakuje zarówno łosoś, jak i konfitura z truskawek.

Na podpieczonym w tosterze chlebie wyśmienicie smakują również słodkie, waniliowe serki i twarożki. Owoce do grzanek można kroić, przygotowywać w formie ciepłych musów (np. jabłkowego) lub wycinać bardzo cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Świetnie robi się to np. z melonów, mango, ananasa, kiwi i brzoskwiń. Słodkie tosty można posypywać orzechami, pestkami, wiórkami kokosowymi oraz startą czekoladą.

Bardzo ważny jest chleb, który wykorzystywany jest w tej potrawie. Najlepiej smakuje tostowy. Jego lekko wilgotna struktura powoduje, że pieczywo po podgrzaniu przyjemnie chrupie. Wśród rodzajów chleba tostowego są m.in. chleb pełnoziarnisty, maślany, maślankowy, bezglutenowy oraz pszenny.

Tosty to idealny sposób na uratowanie czerstwego i delikatnie zeschniętego pieczywa. Chleb pod wpływem temperatury odzyskuje świeżość i kruchość. Jeżeli kromki są już przesuszone, warto skropić je delikatnie wodą lub oliwą przed opiekaniem, pieczeniem czy smażeniem.

Tosty, to po prostu kawałek chleb zapieczony z dodatkami. Najbardziej popularne są croque monsieur i tosty francuskie. Usmażony na patelni lub w tostownicy kawałek chleba, jest jednym z najłatwiejszych dań do przygotowania. Chleb można najpierw zamoczyć w jajku, a potem usmażyć lub włożyć do środka ser, szynkę oraz pomidor i w ten sposób zapiec.  

Tostowanie chleba było i nadal jest sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Pod wpływem ciepła, chleb robi się miękki w środku, a warstwa dotykająca gorącej powierzchni - chrupiąca. Tosty można zrobić zarówno w wersji na słodko z syropem klonowym lub konfiturą albo na słono z mięsem i warzywami.

Choć podpiekany chleb obecny był w każdym kraju od wieków, to we Francji danie to stało się czymś więcej, niż wykorzystaniem starego pieczywa. Pain perdue (dosłownie stare pieczywo) często serwowane na prowincji, weszło na Paryskie salony pod nazwą croque monsieur. Do zwykłego chleba zamoczonego w jajku i usmażonego na patelni dodano ser, szynkę i sos beszamelowy. W późniejszej wersji położono na kanapkę sadzone jajko i tak powstał croque madam.

Popularne francuskie tosty bardzo łatwo wykonać w domu, nie mówiąc już o tostach z tostownicy. Jeśli szukacie szybkiego dania, przejrzyjcie te przepisy i wypróbujcie któryś z nich. Na pewno nie pożałujecie.   
Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie to kromki chleba panierowane w jajku rozmieszanym z mlekiem i usmażone na suchej lub naoliwionej patelni. Można je również przygotować w opiekaczu, a do jajek dodać aromatyczne przyprawy. Tosty francuskie występują w wersji na słono i na słodko. Ciekawym rozwiązaniem w tej drugiej opcji jest usmażenie w jajku kromek chałki. Waniliowy smak bułki świetnie komponuje się z mleczno-jajeczną panierką, do której dodaje się cynamon i cukier. Francuskie tosty mogą być jednokromkowe lub w formie kanapek z serem, owocami lub szynką w środku.

Tosty z szynką i serem

Grzanki z serem i szynką można przygotować w piekarniku, opiekaczu i na patelni. Szynkę można pokroić na cienkie plastry i włożyć pomiędzy dwie kromki układając na przemian z serem. Grzanka z serem i szynką może być również opanierowana w jajku i tworzyć francuskiego sandwicza. W środek warto włożyć listek świeżej bazylii.

Tosty z jajkiem

Tosty z jajkiem

Tost z jajkiem w środku jest bardzo dekoracyjny i prosty w przygotowaniu. Wystarczy wyciąć w kromce otwór, np. za pomocą szklanki, umieścić ją na rozgrzanej patelni i wbić w niego surowe jajko. Inną opcją tostów z jajkiem jest ułożenie na opieczonej wcześniej kromce jajka sadzonego lub ugotowanego na twardo. Wyjątkowo dobrze smakują grzanki z jajkiem i boczkiem. Wówczas najlepszy efekt uzyskuje się, gdy chleb i jajko zostaną usmażone na tłuszczu wytopionym z boczku.

Tosty z patelni

Tosty z patelni można zawijać w rulon. Kromkę warto najpierw rozwałkować, mocno ugniatając. Dzięki temu będzie bardzo plastyczna. Na spłaszczonym chlebie układa się ulubione dodatki, np. parmezan, wędzoną makrelę, rodzynki i mozzarellę i mocno zawija całość w rulon, który najlepiej panierować w jajku lub zawinąć w plaster sera. Tego typu tostową roladkę najpierw trzeba usmażyć w złączeniu, żeby całość się nie rozpadła. Zapobiegnie temu również spięcie wałeczka wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.

Tosty z piekarnika

Grzanki z piekarnika to wyśmienity pomysł na dietetyczną przekąskę. Nie trzeba używać tłuszczu, ponieważ chleb zapieka się w podobny sposób jak w opiekaczu lub tosterze. Na blaszce zmieści się jednorazowo nawet kilkanaście kromek, co daje możliwość przygotowania śniadania lub przekąski dla większej liczby osób jednocześnie.

Tosty z masłem czosnkowym

Przygotowanie masła czosnkowego zajmuje niewiele czasu, a w efekcie powstaje smarowidło, które jest wyśmienite do różnego rodzaju tostów. Masło (roślinne lub śmietankowe) najlepiej wyjąć z lodówki na godzinę przed połączeniem go z czosnkiem. W maśle czosnkowym można wykorzystać świeży i suszony czosnek, warto dodać również szczyptę soli i kurkumę, która dodatkowo nada piękny, złocisty kolor tej smacznej mieszance. Doskonały jest również czosnek upieczony wcześniej w piekarniku.