Sałatka z awokado i sosem miodowym

Jedna z najlepszych sałatek jakie w życiu jadłam i zrobiłam - lekka, a jednocześnie bardzo pożywna. Idealna na świąteczny stół i nie tylko! Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować sałatkę z awokado i sosem miodowym.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Sałatka z awokado i sosem miodowym
Składniki:
- 10 dag roszponki
- 10 dag rukoli
- 2 awokado
- 1 duży ogórek
- 20 przepiórczych jajek
- 16 pomidorków koktajlowych
- kiełki rzodkiewki
- 6 łyżek soku z limonki
- sól
- pieprz
        
Na sos:

- 4 łyżki majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 5-6 łyżek niegazowanej wody
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta soli


Przejrzyj Wielkanocne Wydanie Specjalne >>>

   

Sposób przygotowania:
1. Roszponkę i rukolę przepłukujemy dokładnie i odsączamy na durszlaku z nadmiaru wody.
2. Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Obieramy ze skorupek.
3. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, wodą, musztardą i miodem. Doprawiamy do smaku solą.
4. Ogórka obieramy ze skórki. Przecinamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w cienkie talarki.
5. Awokado przecinamy wzdłuż na pół. Usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę. Od razu skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy pokrojonego ogórka. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
6. Sałatę rozkładamy równomiernie na 4 niedużych półmiskach lub talerzach. Polewamy połową sosu. Układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Posypujemy awokado z ogórkiem. Układamy pokrojone na połówki jajka przepiórcze. Polewamy pozostałym sosem. Przybieramy kiełkami rzodkiewki.

Autorem przepisu jest: Bernadetta


Przejrzyj Wielkanocne Wydanie Specjalne >>>


   
 
Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>