Wielkanocne zajączki pszenne

  • 1

Pszenne zajączki można włożyć do koszyczka ze święconką. Dzieci na pewno ucieszą się z takich zajączków. Polecam wspólną zabawę przy wypiekaniu. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować zajączki pszenne.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Wielkanocne zajączki pszenne

Składniki:
20 dkg mąki chlebowej typ 650
10 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
20 dag jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
4 łyżki mleka

Do posmarowania:
1 białko
sezam


Przejrzyj Wielkanocne Wydanie Specjalne >>>

Wielkanocne zajączki pszenne


Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypuję po dwie łyżki mąki pszennej i żytniej pełnoziarnistej rozkruszam drożdże, dodaję letnie mleko i cukier. Mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2. Do drugiej miski dodaję pozostałe mąki, jogurt grecki, sól i zaczyn. Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielę na pięć części. Każdą cześć dzielę na kolejne trzy różne części. Z pierwszej, najmniejszej robię kulkę, z której powstanie ogonek. Z drugiej, średniej cześć powstaną uszy i głowa. Formuję kształt gruszki i przecinam na czubku, aby powstały uszy zająca. Największa część ciasta przeznaczona jest na grzbiet. Formuję wałeczek, który zwijam jak ślimak zaczynając od środka.
4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam grzbiet doklejam uszy i ogonek. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem zajączka smaruję białkiem i posypuję sezamem. Piekę 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszam temperaturę na 180 stopni i piekę kolejne 10 minut.

Autorem przepisu jest: mysza75


Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>

   
 Wielkanocne Wydanie Specjalne

Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>