Składniki potrzebne do wykonania drożdżowego koszyka wielkanocnego:
- pół szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 jajka (3 do ciasta 1 do posmarowania koszyczka)
- 1 kg mąki pszennej
- duża szczypta soli
Sposób wykonania drożdżowego koszyka wielkanocnego:
1. Wlej mleko do rondelka i podgrzewaj do czasu, aż będzie letnie. Do drożdży dodaj połowę przygotowanego cukru i wymieszaj. Dolej do nich połowę letniego mleka, oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Rozbij jajka i wymieszaj z pozostałym cukrem. Mąkę przesyp do dużej miski. Przygotuj zagłębienie. Dodaj dużą szczyptę soli. Wlej zaczyn drożdżowy i zacznij zarabiać ciasto.
3. Partiami wlewaj jajka i dalej zarabiaj ciasto. Tak samo postępuj z olejem. Pod koniec dolej letnie mleko. Dokładnie połącz składniki i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto, zagnieć, przekrój na 2 części i rozwałkuj na płaty o grubości ok. 3mm.
4. Pokrój ciasto w paski. Zacznij zaplatać plecionkę. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż na nie zaplecione ciasto. Odetnij wystające części. Z pozostałego ciasta zrób rączkę do koszyczka oraz rant.
5. Rozbij jajko i posmaruj przygotowany koszyczek i rączkę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Włóż koszyczek na ok. 40 minut - rączkę wyjmij po 20 minutach.
- pół szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 jajka (3 do ciasta 1 do posmarowania koszyczka)
- 1 kg mąki pszennej
- duża szczypta soli
Sposób wykonania drożdżowego koszyka wielkanocnego:
1. Wlej mleko do rondelka i podgrzewaj do czasu, aż będzie letnie. Do drożdży dodaj połowę przygotowanego cukru i wymieszaj. Dolej do nich połowę letniego mleka, oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Rozbij jajka i wymieszaj z pozostałym cukrem. Mąkę przesyp do dużej miski. Przygotuj zagłębienie. Dodaj dużą szczyptę soli. Wlej zaczyn drożdżowy i zacznij zarabiać ciasto.
3. Partiami wlewaj jajka i dalej zarabiaj ciasto. Tak samo postępuj z olejem. Pod koniec dolej letnie mleko. Dokładnie połącz składniki i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto, zagnieć, przekrój na 2 części i rozwałkuj na płaty o grubości ok. 3mm.
4. Pokrój ciasto w paski. Zacznij zaplatać plecionkę. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż na nie zaplecione ciasto. Odetnij wystające części. Z pozostałego ciasta zrób rączkę do koszyczka oraz rant.
5. Rozbij jajko i posmaruj przygotowany koszyczek i rączkę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Włóż koszyczek na ok. 40 minut - rączkę wyjmij po 20 minutach.
marietta
niezły kąsek