Temperatura i czas pieczenia drobiu

Nie wiesz jak długo trzymać kaczkę w piekarniku? Przeczytaj tę poradę!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Temperatura i czas pieczenia drobiu
Prawie każdy z nas robi pieczenie z drobiu. Bardzo często szykując pieczoną kaczkę, czy kurkę zastanawiamy się w jakiej temperaturze i ile czasu trzymać nasze ptaszysko.

Postaram się pomóc

- kurczak mały (do 1 kg) 200stC 15- 20 min - kurczak duży (1- 1,5 kg) 200stC 30-35 min - kura swojska- 200stC, 18 min na każde 0,5 kg mięsa + 18 min - kapłon- 190stC, 23 min na każde 0,5 kg mięsa

- gęś- 175stC, 23 min na każde 0,5 kg mięsa - kaczka- 175stC, 25 min na każde 0,5 kg mięsa - indyk lub indyczka 175stC, 18 min na każde 0,5 kg do 4,5 kg mięsa

- indyk lub indyczka 175stC, 21 min na każde 0,5 kg powyżej 4,5 kg mięsa + 20 minut

Ja osobiście często korzystam z tych norm i jestem zadowolona. Mam nadzieję, że Wy również będziecie.