Jakie warzywa pasują na grilla?

Na grillu świetnie sprawdzą się papryka, ziemniaki, szparagi, czy cukinia.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jakie warzywa pasują na grilla?
fot. Fotolia
Grillowanie to jedno z ulubionych sposobów spędzania czasu na świeżym powietrzu. Z rodziną, czy przyjaciółmi, razem przygotowujemy potrawy, rozmawiamy i biesiadujemy. Zazwyczaj na grilla trafiają mięsa, kiełbaski, czy kaszanka. Świetnym pomysłem jest też urozmaicenie tych dań warzywami.

Jakie warzywa pasują na grilla?

Jest wiele warzyw, które świetnie sprawdzą się na grillu:
  • Cukinia, bakłażan, czy kabaczek pokrojone w plastry.
  • Chrupiąca papryka we wszystkich kolorach.
  • Ziemniaki, czy bataty.
  • Sezonowo białe i zielone szparagi.
  • Soczyste pomidory.
  • Pieczarki białe i brązowe, świetne będą duże egzemplarze.
  • Cebula i czosnek też się sprawdzą.
Jak przygotować warzywa do grillowania?
  • Warzywa myjemy i zależnie od potrzeby obieramy i kroimy w paski, plastry, bądź ćwiartki.
  • Te które posiadają znaczną ilość wody- na przykład bakłażana- solimy, odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie odciskamy nadmiar soku.
  • Polewamy je odrobiną oleju, bądź oliwy i przyprawiamy według uznania pieprzem, solą i ulubionymi ziołami; tymiankiem, oregano, bazylią, rozmarynem, czy cząbrem.
  • Teraz umieszczamy je na ruszcie na dość dużej wysokości, zbyt niskie ułożenie ich nad ogniem spowoduje przypalanie.
  • Możemy również ułożyć je na specjalnej tacy lub zawinąć w folię aluminiową.
  • Folię rozsuwamy przed końcem grillowania, by warzywa się zarumieniły, świetnie będą one smakować jeśli ułożymy również pod koniec na nich odrobinę masła.
  • Pieczemy je w zależności od rodzaju od kilkunastu minut do pół godziny.
  • Podajemy je same lub w towarzystwie sosów: czosnkowego, chrzanowego lub musztardowego.