Grillowanie to jedno z ulubionych sposobów spędzania czasu na świeżym powietrzu. Z rodziną, czy przyjaciółmi, razem przygotowujemy potrawy, rozmawiamy i biesiadujemy. Zazwyczaj na grilla trafiają mięsa, kiełbaski, czy kaszanka. Świetnym pomysłem jest też urozmaicenie tych dań warzywami.
Jakie warzywa pasują na grilla?
Jest wiele warzyw, które świetnie sprawdzą się na grillu:
Jakie warzywa pasują na grilla?
Jest wiele warzyw, które świetnie sprawdzą się na grillu:
- Cukinia, bakłażan, czy kabaczek pokrojone w plastry.
- Chrupiąca papryka we wszystkich kolorach.
- Ziemniaki, czy bataty.
- Sezonowo białe i zielone szparagi.
- Soczyste pomidory.
- Pieczarki białe i brązowe, świetne będą duże egzemplarze.
- Cebula i czosnek też się sprawdzą.
- Warzywa myjemy i zależnie od potrzeby obieramy i kroimy w paski, plastry, bądź ćwiartki.
- Te które posiadają znaczną ilość wody- na przykład bakłażana- solimy, odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie odciskamy nadmiar soku.
- Polewamy je odrobiną oleju, bądź oliwy i przyprawiamy według uznania pieprzem, solą i ulubionymi ziołami; tymiankiem, oregano, bazylią, rozmarynem, czy cząbrem.
- Teraz umieszczamy je na ruszcie na dość dużej wysokości, zbyt niskie ułożenie ich nad ogniem spowoduje przypalanie.
- Możemy również ułożyć je na specjalnej tacy lub zawinąć w folię aluminiową.
- Folię rozsuwamy przed końcem grillowania, by warzywa się zarumieniły, świetnie będą one smakować jeśli ułożymy również pod koniec na nich odrobinę masła.
- Pieczemy je w zależności od rodzaju od kilkunastu minut do pół godziny.
- Podajemy je same lub w towarzystwie sosów: czosnkowego, chrzanowego lub musztardowego.