Naturalna moc owoców róży

  • 1

Dzika róża to nie tylko piękny krzew - w jej owocach tkwi bogactwo witamin!

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Naturalna moc owoców róży
Krzew dzikiej róży znają wszyscy, porastają polskie łąki, wydmy, można je spotkać w parkach i ogrodach.Zapomnieliśmy jednak, ze w małych czerwonych owocach dzikiej róży kryje się bogactwo ogromnych ilości witaminy C oraz likopeu i bioflawonoidów.

Dzisiaj naukowcy dają nam niezbite dowody, że owoce dzikiej róży są źródłem witaminy C w dawce dużo większej niż np. cytrusy. Odkryli to już Anglicy w czasie drugiej wojny światowej, kiedy to na skutek braku dostępu do cytrusów poszukiwano alternatywnego źródła tej cennej witaminy. Zainteresowali się różą i okazało się, że na 100 g owoców zawiera ona aż 840 mg witaminy C, a dla porównania w 100 gramach cytryny mamy tylko 50 mg tej witaminy. W Wielkiej Brytanii po tym odkryciu powstało Narodowe Towarzystwo Produkcji Owoców Róży i Syropu Różanego.

W naszym kraju jest jedna firma, która profesjonalnie zajmuje się produkcją wyrobów z dzikiej róży. Jest to wyciśnięty sok z owoców dzikiej róży, oraz syropy i konfitury z płatków i owoców róży. To Polska Róża, pod Warszawą, w Falentach opracowała jedyną technologię przetwarzania tych owoców. -Dzięki zastosowaniu unikalnej w skali światowej technologii, POLSKA RÓŻA jako jedyny zakład produkuje sok z róż, nadający się do wypicia. Zawartość witaminy C w soku spada, ale nadal jest to minimum 450 mg na 100 g, więc to ciągle bardzo dużo- mówi Aleksander Waszkiewicz – Prezes Polskiej Róży


Naturalna najlepsza


Nie ma różnicy strukturalnej pomiędzy witaminą syntetyczną a owocową (naturalną). Jest jednak ogromna różnica w przyswajalności. Naturalna witamina C, jak ta zawarta w owocach róży, jest doskonale i w całości wchłaniana przez komórki. Zażywając witaminę syntetyczną, często nie zdajemy sobie sprawy, że jest ona słabo lub w ogóle nie przyswajalna przez niektóre organizmy. Wtedy odnosimy wrażenie, że jest nieskuteczna.

A przecież jest tak bardzo potrzebna, by wzmacniać nasz układ odpornościowy, zapobiegać chorobom czy łagodzić ich skutki. Witamina C jest ważnym środkiem w profilaktyce chorób serca i układu krążenia, ponieważ zapobiega rozwojowi miażdżycy, a zawał serca czy udar mózgu to przecież wynik zmian degeneracyjnych w naczyniach krwionośnych. Może być stosowana jako środek uzupełniający przy chemioterapii i radioterapii. Podawanie jej przed operacją skraca czas
rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych i poprawia samopoczucie pacjentów.

Powszechnie znane jest dobroczynne działanie naturalnej witaminy C przy przeziębieniach i grypie. Stosowanie antyoksydantu, jakim jest naturalna witamina C, wskazane jest także przy cukrzycy, ponieważ wskutek utleniania glukozy i produktów białkowych wytwarza się znaczna ilość wolnych rodników. Witamina C uczestniczy w przemianach węglowodanów i białek, wspomaga przyswajanie żelaza przeciwdziałając anemii.


W walce z wolnymi rodnikami


Często słyszymy o groźnych wolnych rodnikach tlenu. Rzeczywiście są jednym z największych zagrożeń dla naszego zdrowia. Powstają w milionowych ilościach jako produkt uboczny procesów przemiany materii, gwałtownie wzrasta ich ilość z powodu zanieczyszczenia środowiska, chemikaliów w pokarmach, codziennego silnego stresu, palenia tytoniu itd.

Zagrożenie wolnych rodników dla zdrowia polega na niszczeniu milionów komórek poprzez odrywanie elektronów z błon komórkowych. Niszczenie to sięga nawet zmian w kodzie DNA jądra komórek. Procesy te są odpowiedzialne za wiele poważnych chorób organów wewnętrznych w tym też zmian nowotworowych. Organizm broni się poprzez działanie enzymów, produktów przemiany materii jak kwas moczowy czy bilirubina, ale wykorzystuje też antyoksydanty z pożywienia w tym witaminy A, C i E.

Często jednak dochodzi do stresu oksydacyjnego czyli do zaburzenia równowagi pomiędzy normalną możliwością neutralizacji wolnych rodników a ich lawinowym wytwarzaniem się np. w czasie napięcia nerwowego, dużego wysiłku umysłowego, zatrucia nikotynowego, przemęczenia itp. Wtedy zdrowie jest zagrożone. I tu znowu z pomocą może przyjść nam dzika róża. Badania naukowców potwierdziły, że zespół witamin zawarty w właśnie w soku z owoców róży jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych „wymiataczy” wolnych rodników. Również preparat różany firmy Polska Róża został poddany analizie przez Wydział Farmaceutyczny Akademii Medycznej w Warszawie i wyniki potwierdziły silne działanie antyoksydacyjne.


Zdrowa i smaczna


Trudno nie zauważyć walorów smakowych dzikiej róży. Z róży pozyskuje się też płatki . Zbiera się je w maju, od drugiej w nocy aż do świtu, bo gdy jest słońce, wiotczeją. W nocy są jędrne i wchłaniają trochę rosy. Potem, w ciągu 12 godzin od zbioru, muszą być przerobione na konfiturę lub utarte z cukrem na surowo. Konfitury w Polskiej Róży sa traktowane wyjątkowo i bardzo delikatnie, aby płatki się nie rozpadły i żeby było widać ich piękny, naturalny kształt.

Niezastąpione w eleganckiej kuchni są też wyroby z samych owoców – aromatyczne konfitury, gęste syropy. Przetwory z róży dodajemy do pączków czy rogalików. Niesamowicie smakuje herbata z dodatkiem konfitury z płatków. Niezwykle wykwintnie prezentuje się na stole mięso z nutą różaną, np. delikatne piersi z kurczaka z sosem różanym.

Syropy można stosować do sporządzania orzeźwiających napojów, a co ciekawe także likierów i nalewek. Można bezkarnie pić mały kieliszek nalewki różanej dziennie. Bo właśnie dzięki dużej zawartości witaminy C to nie tylko trunek „wyskokowy”, ale też lekarstwo. Wzmacnia odporność, zapobiega przeziębieniom i wspomaga trawienie.

Wiedząc o tych wszystkich zaletach róży, może teraz, gdy będziemy chcieli kogoś obdarować tym pięknym kwiatem, dołączymy do niego słoik z konfiturą czy butelkę z sokiem z jej owoców czy płatków. Taki prezent ucieszy nie tylko oczy i duszę, ale też ciało…