Przyrządzenie pasztetu w domu nie jest trudne, jednak wymaga trochę cierpliwości i czasu. Będzie on o niebo lepszy niż ten kupiony w sklepie. Możemy dodać do niego ulubione dodatki i przyprawy.
Czego potrzebujemy do przygotowania pasztetu?
Pasztety możemy urozmaicać na różnorodne sposoby, dodając:
Czego potrzebujemy do przygotowania pasztetu?
- Mięsa- gotowanego lub duszonego, możemy wykorzystać różne jego rodzaje. Świetnie będzie smakował pasztet z kaczki, dzika, czy indyka. Dobrze łączyć różne jego rodzaje, dodać wątróbkę i tłustsze części.
- Warzywa- marchew, pietruszka, seler, które także gotujemy, cebulę, czosnek, który można zeszklić na patelni.
- Jajka- pomogą zespolić nasz wyrób.
- Bułka- która doda miękkości.
- Przyprawy- sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa.
- Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy.
- Ostudzone mięso, bułkę i warzywa trzykrotnie mielimy.
- Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno.
- Do masy dodajemy żółtka i przyprawy, mieszamy.
- Dodajemy białka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do wąskiej foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 1,5 godziny.
Pasztety możemy urozmaicać na różnorodne sposoby, dodając:
- Owoce świeże- duszona na maśle gruszka, czy jabłko.
- Owoce suszone- żurawina, morele, śliwki.
- Orzechy- pistacje, migdały orzechy laskowe, czy włoskie.
- Grzyby- leśne, bądź pieczarki.
- Suszone pomidory, oliwki, kapary, czy marynowana papryka.
- Alkohol- winiak, koniak, czy brandy.
- Zioła- natka pietruszki, rozmaryn, czy tymianek.