Jak zrobić pasztet?

Pasztet możemy przygotować z różnorodnych rodzajów mięsa, które gotujemy, bądź dusimy, a następnie mielimy, łączymy z dodatkami i zapiekamy. Możemy dodać do niego ulubione warzywa, czy kasze.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić pasztet?
fot. Fotolia
Przyrządzenie pasztetu w domu nie jest trudne, jednak wymaga trochę cierpliwości i czasu. Będzie on o niebo lepszy niż ten kupiony w sklepie. Możemy dodać do niego ulubione dodatki i przyprawy.

Czego potrzebujemy do przygotowania pasztetu?
  •  Mięsa- gotowanego lub duszonego, możemy wykorzystać różne jego rodzaje. Świetnie będzie smakował pasztet z kaczki, dzika, czy indyka. Dobrze łączyć różne jego rodzaje, dodać wątróbkę i tłustsze części.
  • Warzywa- marchew, pietruszka, seler, które także gotujemy, cebulę, czosnek, który można zeszklić na patelni.
  • Jajka- pomogą zespolić nasz wyrób.
  • Bułka- która doda miękkości.
  • Przyprawy- sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa.
Jak zrobić pasztet?
  • Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy.
  • Ostudzone mięso, bułkę i warzywa  trzykrotnie mielimy.
  • Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno.
  • Do masy dodajemy żółtka i przyprawy, mieszamy.
  • Dodajemy białka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy do wąskiej foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 1,5 godziny.
Jakie dodatki pasują do pasztetu?

Pasztety możemy urozmaicać na różnorodne sposoby, dodając:
  • Owoce świeże- duszona na maśle gruszka, czy jabłko.
  • Owoce suszone- żurawina, morele, śliwki.
  • Orzechy- pistacje, migdały orzechy laskowe, czy włoskie.
  • Grzyby- leśne, bądź pieczarki.
  • Suszone pomidory, oliwki, kapary, czy marynowana papryka.
  • Alkohol- winiak, koniak, czy brandy.
  • Zioła- natka pietruszki, rozmaryn, czy tymianek.
Ciekawym pomysłem będzie również przyrządzenie pasztetu warzywnego, który nie zawiera w sobie mięsa.