Wykwintne menu na weselu Lewandowskiego

Co mogli zjeść goście na weselu najlepszego polskiego piłkarza i jego wybranki? Klasyczne włoskie potrawy z polskimi dodatkami.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Wykwintne menu na weselu Lewandowskiego
Od dawna wyczekiwane wesele Roberta Lewandowskiego i Ani Stachurskiej odbyło się w miejscowości Trębki Nowe położonej niedaleko Warszawy, a bawiło się na nim w Dworze Złotopolska Dolina prawie 300 gości! Co mogli zjeść?

Menu weselnego przyjęcia było bogate, połączenie kuchni włoskiej i polskiej - z zup do wyboru były krem z brokułów z odrobiną gorgonzoli i z płatkami z migdałów, krem z ziemniaków z nutką chili i kasztanami jadalnymi, zupa neapolitańska z białą kiełbasą.

Miłośnicy sałatek mogli skosztować sałatki z serem kozim, chrupiącym boczkiem i pomidorkiem koktajlowym oraz sałatki z marynowaną pulardą w occie balsamicznym. Do tego podano zimne przekąski - vitello tonato (czyli cielęcinę w sosie tuńczykowym) oraz terinę mięsną pieczoną w bekonie i podawaną ze świeżą ćwikłą.

Stół uginał się wprost od dań głównych – na stoły trafiły polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym podane z sakiewką i perłami pęczaku z mascarpone i boczkiem oraz fasolką szparagową, sztufada wołowa w sosie musztardowym podana z ziemniakami z wody i kalafiorem romanesco oraz saltin bocca wieprzowa podana z ziemniakami z wody z soesem maślano-ziołowym z kompozycją sałat.

Główną kulinarną atrakcją był oczywiście tort weselny przygotowany w stylu amerykańskim, a dla wielbicieli słodkości przygotowano 5 różnych rodzajów ciast!