![Masterchef Australia a sprawa polska Masterchef Australia a sprawa polska](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/masterchef-australia-a-sprawa-polska-12876.jpg)
Australijską wersję programu Masterchef, której uczestnikami byli profesjonalni kucharze i szefowie kuchni wygrał Rhys Badcock. Wyluzowany kucharz, w przeszłości zmagający się z uzależnieniem od narkotyków, pokonał w emocjonującym finale dwójkę innych uczestników i wygrał 200 tysięcy dolarów oraz staże w najlepszych restauracjach świata.
![masterchef the professionals contestants](http://www.masterchef.com.au/images/Masterchefshot.jpg)
Wersja MC Australia dla profesjonalistów różniła się znacząco od tej skierowanej do amatorów – przede wszystkim stawka była większa. Zmierzyć się ze sobą mieli bowiem zawodowcy, którzy gotowaniem zarabiają na życie od wielu lat. Zwycięstwo w programie to dostęp do niedostępnych dla przeciętnych kucharzy kuchni. Uczestnicy różnili się doświadczeniem – niektórzy byli już szefami kuchni po czterdziestce, inni kończyli dopiero 19 lat.
Dodatkowym atutem programu było jury, czyli wielki Marco Pierre White i Matt Preston. Jeden z najsłynniejszych szefów kuchni i znakomity krytyk kulinarny sprawnie dzielili się zadaniami – jeden żelazną ręką prowadził uczestników w kuchni, drugi – oceniał ich potrawy przy stole.
![](https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/19307_10151197679920636_1745870431_n.jpg)
![](https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/65290_10151263239080636_259198628_n.jpg)
Przeczytaj - Marco Pierre White w MasterChef Australia >>>
Oglądając program nie można uciec od pytania, czy podobna formuła sprawdziłaby się w Polsce? Polacy oszaleli już przecież na punkcie gotowania - trudno już zliczyć programy kulinarne w telewizji, powstaje coraz więcej magazynów poświęconych kuchni, a nazwiska Gessler, Grycan, Makłowicz czy Okrasa są wypowiadane jednym tchem w gronie innych celebrytów z pierwszych stron gazet.
Programy kulinarne, gotujące gwiazdy – to wszystko jednak w dużym stopniu show, rzadko kiedy do mediów przebijają się profesjonalni szefowie kuchni, traktujący gotowanie jako sposób na życie. W ostatnich dniach wiele można było przeczytać o pierwszej gwiazdce Michelin dla Wojciecha Modesta Amaro i jego restauracji, może jego sukces pomoże zaistnieć świetnym szefom kuchni i ich restauracjom nie tylko na światowych salonach, ale także w świadomości rodaków.
Kulinarna rewolucja w Polsce i boom na gotowanie w Polsce trwa, jak myślicie - przetrwa? Czy tak jak z miłością Polaków do tańca - szał minie, a w kuchni zostaną prawdziwi pasjonaci?
Fot: masterchef.com.au