Pyszne faworki to nie lada wyzwanie. Choć są proste w wykonaniu, nie zawsze udaje się osiągnąć odpowiednią kruchość. Idealne faworki powinny być cieniutkie i kruche.
Oto kilka prostych, lecz cennych rad, które pomogą szczególnie początkującym:
1. Używaj przesianej mąki.
2. Dodaj do ciasta kieliszek spirytusu.
3. Ciasto dokładnie wyrób rękoma i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
4. Wybij wałkiem ciasto aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
5. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej potrafisz.
6. Do smażenia używaj smalcu lub oleju.
7. Tłuszcz do pieczenia faworków musi być bardzo gorący - dzięki temu faworki szybko się upieką i nie nasiąkną zbytnio tłuszczem.
8. Faworki wyjmuj z tłuszczu gdy nabiorą słomkowego koloru.
9. Do tłuszczu wrzuć pokrojonego cienko ziemniaka. Dzięki temu tłuszcz nie będzie się przypalał.
10. Przygotuj ręcznik papierowy, dzięki któremu odsączysz zbędny tłuszcz z faworków.
Na zdjęciu Faworki z restauracji Rozpusta.
Oto kilka prostych, lecz cennych rad, które pomogą szczególnie początkującym:
1. Używaj przesianej mąki.
2. Dodaj do ciasta kieliszek spirytusu.
3. Ciasto dokładnie wyrób rękoma i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
4. Wybij wałkiem ciasto aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
5. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej potrafisz.
6. Do smażenia używaj smalcu lub oleju.
7. Tłuszcz do pieczenia faworków musi być bardzo gorący - dzięki temu faworki szybko się upieką i nie nasiąkną zbytnio tłuszczem.
8. Faworki wyjmuj z tłuszczu gdy nabiorą słomkowego koloru.
9. Do tłuszczu wrzuć pokrojonego cienko ziemniaka. Dzięki temu tłuszcz nie będzie się przypalał.
10. Przygotuj ręcznik papierowy, dzięki któremu odsączysz zbędny tłuszcz z faworków.
Na zdjęciu Faworki z restauracji Rozpusta.
PulpetPL