Odpowiedzialna za odkrycie jest grupa naukowców z Uniwersytetu Tokushima. Eksperymentowali oni na sparaliżowanych szczurach, karmiąc je jedzeniem zawierającym podwyższony poziom flawonoidów. Okazało się, że szczury, które jadły eksperymentalny pokarm zatrzymały z wiekiem więcej masy mięśniowej, niż te flawonoidowej diety pozbawione. Dodatkowo ich organizmy zawierały 10 razy więcej substancji ochronnych!
Flawonoidy to związki organiczne, które występują w dużych ilościach w chmielu, i co za tym idzie, w piwie.
Problem w tym, że gdyby chciano powtórzyć ten sam eksperyment na ludziach, przeciętny człowiek musiałby jeść kilogram chmielu dziennie, a w przeliczeniu na piwo – wypijać 83 litry.
Próba przedłużenia życia taką ilością piwa prawdopodobnie skończyłaby się stosunkowo szybko - zatruciem alkoholowym i śmiercią. Pocieszające, że naukowcy już jednak pracują nad wyizolowaniem flawonoidów.
Flawonoidy to związki organiczne, które występują w dużych ilościach w chmielu, i co za tym idzie, w piwie.
Problem w tym, że gdyby chciano powtórzyć ten sam eksperyment na ludziach, przeciętny człowiek musiałby jeść kilogram chmielu dziennie, a w przeliczeniu na piwo – wypijać 83 litry.
Próba przedłużenia życia taką ilością piwa prawdopodobnie skończyłaby się stosunkowo szybko - zatruciem alkoholowym i śmiercią. Pocieszające, że naukowcy już jednak pracują nad wyizolowaniem flawonoidów.
Wiech
ajrinwu