Historia piernika
Za górami, za lasami… tak właśnie powinna zacząć się ta historia, ponieważ pierwszy przepis na piernik toruński powstał w XVIII wieku, natomiast pierwsze wzmianki odnotowano już w roku 1380. Według legendy, córka młynarza, Katarzynka, miała przygotować wyśmienite przysmaki dla przybywającego do Torunia króla. Za sprawą doradzających jej pszczół dołożyła do chleba i ciast miodu. Wspaniałe wypieki od tego czasu stały się symbolem miasta leżącego nad Wisłą i Drwęcą.
Skąd nazwa piernik?
Piekarze toruńscy od średniowiecza wypiekali lokalny gatunek pierników, czyli katarzynki. Jednym z głównych składników ciasta oprócz mąki, miodu i przypraw korzennych był pieprz. Obecna nazwa tego ciasta pochodzi właśnie od słowa pierny, czyli pieprzny.
Zdjęcia: Fotolia
Piernik współcześnie
Obecnie, na pierniki istnieje mnóstwo rozmaitych przepisów. Wielki szał wypiekania tego ciasta przypada na połowę listopada, ponieważ jest to rodzaj leżakującego ciasta. Oczywiście istnieje wiele wersji smakołyku. Zaczynając od dodania do ciasta kakao, czekolady przez smarowanie gotowego produktu powidłami czy rozmaitymi masami.
My, z okazji Dnia Piernika oraz zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia prezentujemy Wam poniżej przepis na piernik. Nie zapominajcie o możliwości wstawienia etapów z przygotowań ciasta oraz efektu końcowego. Pamiętajcie, że zbieracie dodatkowe wirtuale wymienne na nagrody!
Piernik z migdałami i rodzynkami
Składniki
- 3,5 szklanki mąki
- 0,5 kostki masła
- 8 łyżek prawdziwego miodu
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
- przyprawa do piernika
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka kakao
- 5 jajek
- 2 łyżeczki sody
- 2 garstki rodzynek
- garstka migdałów
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Mąkę, przyprawę do piernika, sól, kakao oraz sodę zmieszaj ze sobą. Oddziel żółtka od białek. Rodzynki zalej gotowaną wodą. Migdały rozbij na małe kawałki.
2. Masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Kolejno dodawaj żółtka. Wszystko dokładnie zmieszaj. Dodaj porcjami śmietanę, następnie miód. Zamieszaj. Po łyżce dodawaj przyprawioną mąkę.
3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Białka delikatnie połącz z masą. Dodaj odciśnięte rodzynki oraz migdały. Dokładnie wymieszaj.
4. Ciasto przełóż do dwóch podłużnych foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 minut.
Przepis dostępny jest również w formie video >>>
Zdjęcie oraz przepis: Elżbieta Żołek
Za górami, za lasami… tak właśnie powinna zacząć się ta historia, ponieważ pierwszy przepis na piernik toruński powstał w XVIII wieku, natomiast pierwsze wzmianki odnotowano już w roku 1380. Według legendy, córka młynarza, Katarzynka, miała przygotować wyśmienite przysmaki dla przybywającego do Torunia króla. Za sprawą doradzających jej pszczół dołożyła do chleba i ciast miodu. Wspaniałe wypieki od tego czasu stały się symbolem miasta leżącego nad Wisłą i Drwęcą.
Skąd nazwa piernik?
Piekarze toruńscy od średniowiecza wypiekali lokalny gatunek pierników, czyli katarzynki. Jednym z głównych składników ciasta oprócz mąki, miodu i przypraw korzennych był pieprz. Obecna nazwa tego ciasta pochodzi właśnie od słowa pierny, czyli pieprzny.
Zdjęcia: Fotolia
Piernik współcześnie
Obecnie, na pierniki istnieje mnóstwo rozmaitych przepisów. Wielki szał wypiekania tego ciasta przypada na połowę listopada, ponieważ jest to rodzaj leżakującego ciasta. Oczywiście istnieje wiele wersji smakołyku. Zaczynając od dodania do ciasta kakao, czekolady przez smarowanie gotowego produktu powidłami czy rozmaitymi masami.
My, z okazji Dnia Piernika oraz zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia prezentujemy Wam poniżej przepis na piernik. Nie zapominajcie o możliwości wstawienia etapów z przygotowań ciasta oraz efektu końcowego. Pamiętajcie, że zbieracie dodatkowe wirtuale wymienne na nagrody!
Piernik z migdałami i rodzynkami
Składniki
- 3,5 szklanki mąki
- 0,5 kostki masła
- 8 łyżek prawdziwego miodu
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
- przyprawa do piernika
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka kakao
- 5 jajek
- 2 łyżeczki sody
- 2 garstki rodzynek
- garstka migdałów
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Mąkę, przyprawę do piernika, sól, kakao oraz sodę zmieszaj ze sobą. Oddziel żółtka od białek. Rodzynki zalej gotowaną wodą. Migdały rozbij na małe kawałki.
2. Masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Kolejno dodawaj żółtka. Wszystko dokładnie zmieszaj. Dodaj porcjami śmietanę, następnie miód. Zamieszaj. Po łyżce dodawaj przyprawioną mąkę.
3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Białka delikatnie połącz z masą. Dodaj odciśnięte rodzynki oraz migdały. Dokładnie wymieszaj.
4. Ciasto przełóż do dwóch podłużnych foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 minut.
Przepis dostępny jest również w formie video >>>
Zdjęcie oraz przepis: Elżbieta Żołek
Nina W.