Czy można sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez aromatycznego piernika o głębokim, korzennym smaku i zapachu? Pewnie można, ale wymaga to niezłej gimnastyki wyobraźni, a poza tym co za strata!
Składniki:
-50 dag pszennej mąki pełnoziarnistej
-szklanka miodu gryczanego
-1/2 szklanki kawy
-25 dag cukru brązowego
-15 dag masła
-4 jajka
-2 łyżki kakao
-torebka przyprawy do pierników
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka sody oczyszczonej
Bakalie:
-po 100 g rodzynek, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, laskowych i migdałów
Polewa czekoladowa:
-20 dag gorzkiej czekolady
-szklanka śmietany 36-proc.
-kieliszek rumu
-słoik gęstych powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Miód zagotuj z cukrem, masłem, kawą, kakao i przyprawą do pierników. Ostudź, wbij jajka, zmiksuj. Wsyp mąkę z proszkiem i sodą, zmiksuj. Do ciasta dodaj 3/4 posiekanych bakalii. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem blachy. Piecz 45 min (w 180 stopniach). Ostudź i przekrój na 2 placki, a następnie przełóż powidłami śliwkowymi.
Śmietanę mocno podgrzej z połamaną czekoladą i mieszając, rozpuść. Polewę ostudź i wymieszaj z rumem. Wierzch ciasta polej polewą, posyp odłożonymi bakaliami, odstaw do wystudzenia.
Moc pierników na gotujmy!
Jeżeli szukacie innych przepisów warto przejrzeć kategorię pierniki na gotujmy >>>
Oto niektóre z nich:
Od lewej -piernik toruński z miodem spadziowym superbaby4 - wzorowany na recepturze z XIV wieku!
Staropolski piernik dojrzewający - dzieło sztuki, które przygotowała iziona.
Propozycja anemon - prosty piernik z lśniącą polewą.
Źródło przepisu: Pani Domu