Piernik z bakaliami i polewą

Święta Bożego Narodzenia straciłyby wiele ze swojego uroku, gdyby nie korzenny aromat pysznego piernika. Polecamy przepis na piernik z bakaliami i inne ciekawe pierniki.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Piernik z bakaliami i polewą

Czy można sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez aromatycznego piernika o głębokim, korzennym smaku i zapachu? Pewnie można, ale wymaga to niezłej gimnastyki wyobraźni, a poza tym co za strata!

Oto propozycja przepisu na doskonały piernik z bakaliami i polewą czekoladową.

Składniki:

-50 dag pszennej mąki pełnoziarnistej
-szklanka miodu gryczanego
-1/2 szklanki kawy
-25 dag cukru brązowego
-15 dag masła
-4 jajka
-2 łyżki kakao
-torebka przyprawy do pierników
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka sody oczyszczonej

Bakalie:

-po 100 g rodzynek, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, laskowych i migdałów

Polewa czekoladowa:

-20 dag gorzkiej czekolady
-szklanka śmietany 36-proc.
-kieliszek rumu
-słoik gęstych powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Miód zagotuj z cukrem, masłem, kawą, kakao i przyprawą do pierników. Ostudź, wbij jajka, zmiksuj. Wsyp mąkę z proszkiem i sodą, zmiksuj. Do ciasta dodaj 3/4 posiekanych bakalii. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem blachy. Piecz 45 min (w 180 stopniach). Ostudź i przekrój na 2 placki, a następnie przełóż powidłami śliwkowymi.

Śmietanę mocno podgrzej z połamaną czekoladą i mieszając, rozpuść. Polewę ostudź i wymieszaj z rumem. Wierzch ciasta polej polewą, posyp odłożonymi bakaliami, odstaw do wystudzenia.

Moc pierników na gotujmy!

Jeżeli szukacie innych przepisów warto przejrzeć kategorię pierniki na gotujmy >>>

Oto niektóre z nich:

Piernik toruński z miodem spadziowym Staropolski piernik dojrzewający Prosty piernik z lśniącą polewą

Od lewej -piernik toruński z miodem spadziowym superbaby4 - wzorowany na recepturze z XIV wieku!

Staropolski piernik dojrzewający - dzieło sztuki, które przygotowała iziona.

Propozycja anemon - prosty piernik z lśniącą polewą.


Źródło przepisu: Pani Domu