Słowo melon znaczy miękkie jabłko.Występuje w kilku odmianach,które co nieco różnią się wyglądem.Występuje melon miodowy,melon kantalupa,melon ananasowy,melon szarantyjski,melon siatkowany i melon ogden.Każdy z nich wygląda i smakuje inaczej.Ciągle powstają nowe odmiany na skutek krzyżowania.Są to odmiany małe,duże,okrągłe owalne itd.
Melon miodowy jest najbardziej popularny.Jego owoce są podobne do piłki rugby, bo kształtem są owalne i wydłużone. Otacza go żółta gruba skóra, zaś miąższ zawarty wewnątrz jest koloru od jasnozielonego do żółtego. Smak jest słodki - najbardziej słodki ze wszystkich odmian, delikatny i soczysty. Można go zdobyć w sklepie o każdej porze roku.
Melon ananasowy jest rzadko spotykany.Ma niespotykany kształt. Miąższ przypomina ananasa.Jest nisko kaloryczny co jest jego dużą zaletą.Smak ma wyśmienity lekko kwaskowaty. Smakuje dobrze podany z sokiem z czarnej porzeczki.
Melon siatkowy - nazwa tego melona wywodzi się stąd,że ma skórkę zielono-żółtą na której widoczna jest biała siatka.Zawarty w środku miąższ jest pomarańczowy lub różowy o bardzo mocnym aromacie.Melony siatkowe są najpopularniejszymi jadalnym melonami.Przykładem jest na przykład Galia.
Melon Ogden został wyhodowany w Izraelu i stąd pochodzi jego nazwa.Jest krzyżówką melona siatkowego i cantalupa.Jego owoce są żółto zielone i dość małe, z podłużnymi rowkami.Miąższ jest dość aromatyczny o jasnozielonym kolorze.W smaku są słodkie, lecz można wyczuć delikatnie kwaskowaty posmak.
Melon Cantalupa pochodzi od nazwy miejscowości we Włoszech niedaleko Rzymu. Kształt owoców jest raczej kulisty,pokryty guzkami i bruzdami.Te złoto-zielone owoce są wyjątkowo soczyste i delikatne w smaku,o mocnym aromacie. Wewnątrz są pomarańczowe lub zielone.Ich minusem jest to nie można ich zbyt długo przechowywać
Melon miodowy jest najbardziej popularny.Jego owoce są podobne do piłki rugby, bo kształtem są owalne i wydłużone. Otacza go żółta gruba skóra, zaś miąższ zawarty wewnątrz jest koloru od jasnozielonego do żółtego. Smak jest słodki - najbardziej słodki ze wszystkich odmian, delikatny i soczysty. Można go zdobyć w sklepie o każdej porze roku.
Melon ananasowy jest rzadko spotykany.Ma niespotykany kształt. Miąższ przypomina ananasa.Jest nisko kaloryczny co jest jego dużą zaletą.Smak ma wyśmienity lekko kwaskowaty. Smakuje dobrze podany z sokiem z czarnej porzeczki.
Melon siatkowy - nazwa tego melona wywodzi się stąd,że ma skórkę zielono-żółtą na której widoczna jest biała siatka.Zawarty w środku miąższ jest pomarańczowy lub różowy o bardzo mocnym aromacie.Melony siatkowe są najpopularniejszymi jadalnym melonami.Przykładem jest na przykład Galia.
Melon Ogden został wyhodowany w Izraelu i stąd pochodzi jego nazwa.Jest krzyżówką melona siatkowego i cantalupa.Jego owoce są żółto zielone i dość małe, z podłużnymi rowkami.Miąższ jest dość aromatyczny o jasnozielonym kolorze.W smaku są słodkie, lecz można wyczuć delikatnie kwaskowaty posmak.
Melon Cantalupa pochodzi od nazwy miejscowości we Włoszech niedaleko Rzymu. Kształt owoców jest raczej kulisty,pokryty guzkami i bruzdami.Te złoto-zielone owoce są wyjątkowo soczyste i delikatne w smaku,o mocnym aromacie. Wewnątrz są pomarańczowe lub zielone.Ich minusem jest to nie można ich zbyt długo przechowywać
Polpal
Polpal
Arbuz to jagoda z czerwonym, pomarańczowym, żółtym lub białym miąższem.