Zimowa kuchnia pachnie przyprawami, ujemna temperatura zaostrza nasz apetyt i wyostrza wszystkie zmysły. Dlatego nie wyobrażamy sobie codziennego gotowania bez aromatycznych i korzennych przypraw w naszej kuchni. Nie tylko wprowadzają specyficzny klimat w całym mieszkaniu, ale dają nową duszę przygotowywanym potrawom i rozgrzewają nasz organizm. Czy może być coś lepszego niż kolorowe, pachnące danie w zimowe popołudnie?
Na naszej liście zakupów z pewnością nie może zabraknąć cynamonu, najlepiej samej kory. Pamiętajmy, że ten produkt nie jest zarezerwowany tylko dla deserów, doskonale uzupełnia różnego rodzaju sosy, a kurczak w curry z dodatkiem sproszkowanej, rudej przyprawy jest rajem dla podniebienia. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej kombinacji to zdecydowanie do tego namawiamy. Utarta kora cynamonu wspaniale koresponduje z grillowanymi warzywami wytwarzając słodkawy sosik, który z pewnością pozytywnie zaskakuje i wzbudza apetyt na więcej.
Zdjęcia: Fotolia
Równie ważny w zimowej kuchni jest także imbir. W sklepach możemy spotkać go w suszonej postaci lub w formie korzenia. Ta druga opcja jest nawet lepsza, ponieważ możemy z niej wyczarować świetny dodatek do zimowej herbaty (plastry) albo utrzeć do zupy lub marynaty mięsa. Imbir posiada właściwości rozgrzewające i dosyć ostry smak. Jego zapach jest lekko cytrynowy, dlatego tak świetnie pasuje do miodu czy soku z malin w zimowych napojach.
Miejsce w czołówce zimowych przypraw mają także goździki, które pasują do deserów, pikantnych potraw, kompotu z suszonych owoców czy grzańców wszelkiego rodzaju. Udowodniono także, że mają właściwości lecznicze, dlatego pamiętajmy o śmiesznych, suszonych gwiazdeczkach podczas swoich kulinarnych eksperymentów.
Kurkuma to czwarta obowiązkowa pozycja wśród zimowych przypraw. Oprócz tego, że rozgrzewa i pobudza nasz metabolizm nadaje potrawom pięknego koloru. Trzeba jednak z nią uważać, bo jest dosyć ostra i w dużych ilościach może być gorzka. Dodawana jednak z umiarem jest pięknym zwieńczeniem każdego mięsnego dania.
Zdjęcie: Fotolia
Zimowa aura sprzyja odkrywaniu nowych smaków, więc wszystkich tych którzy nie stosowali w swoich kuchniach anyżu zachęcamy do testowania tej słodkiej, ale korzennej przyprawy. Jej lecznicze właściwości będą wartością dodaną do smaku, jaki daje ciastom i deserem. Możemy go także stosować w konkretniejszej kuchni (potrawy z mięsa, warzyw) oraz podczas robienia domowych alkoholi oraz przetworów – anyż bardzo dobrze aromatyzuje i nadaje specyficznego, bardzo przyjemnego posmaku.
Na sam koniec została nam wanilia, bez której nie wyobrażamy sobie słodkości. Możemy ją wykorzystać do przygotowania wysublimowanych deserów lub klasycznych naleśników. Budyń z dodatkiem laski wanilii przenosi nas w zupełnie inny, kulinarny wymiar. Nie łatwo dostać laski wanilii w całości, ale można ich poszukać w delikatesach albo zamówić w ekosklepach online. Jedna paczka wystarcza na bardzo długo, a kulinarne czary, które możemy wykonać przy pomocy tego produktu w pamięci naszych gości zostaną na zawsze.
Zimą, kiedy większość z nas nabiera ochoty na kulinarne przygody jesteśmy bardziej otwarci na wyraziste smaki. To świetny czas na polubienie się z nowymi, być może nieznanymi jeszcze przyprawami. Serdecznie zachęcamy do testowania i eksperymentowania z naszą listą obowiązkowych, zimowych przypraw.
Na naszej liście zakupów z pewnością nie może zabraknąć cynamonu, najlepiej samej kory. Pamiętajmy, że ten produkt nie jest zarezerwowany tylko dla deserów, doskonale uzupełnia różnego rodzaju sosy, a kurczak w curry z dodatkiem sproszkowanej, rudej przyprawy jest rajem dla podniebienia. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej kombinacji to zdecydowanie do tego namawiamy. Utarta kora cynamonu wspaniale koresponduje z grillowanymi warzywami wytwarzając słodkawy sosik, który z pewnością pozytywnie zaskakuje i wzbudza apetyt na więcej.
Zdjęcia: Fotolia
Równie ważny w zimowej kuchni jest także imbir. W sklepach możemy spotkać go w suszonej postaci lub w formie korzenia. Ta druga opcja jest nawet lepsza, ponieważ możemy z niej wyczarować świetny dodatek do zimowej herbaty (plastry) albo utrzeć do zupy lub marynaty mięsa. Imbir posiada właściwości rozgrzewające i dosyć ostry smak. Jego zapach jest lekko cytrynowy, dlatego tak świetnie pasuje do miodu czy soku z malin w zimowych napojach.
Miejsce w czołówce zimowych przypraw mają także goździki, które pasują do deserów, pikantnych potraw, kompotu z suszonych owoców czy grzańców wszelkiego rodzaju. Udowodniono także, że mają właściwości lecznicze, dlatego pamiętajmy o śmiesznych, suszonych gwiazdeczkach podczas swoich kulinarnych eksperymentów.
Kurkuma to czwarta obowiązkowa pozycja wśród zimowych przypraw. Oprócz tego, że rozgrzewa i pobudza nasz metabolizm nadaje potrawom pięknego koloru. Trzeba jednak z nią uważać, bo jest dosyć ostra i w dużych ilościach może być gorzka. Dodawana jednak z umiarem jest pięknym zwieńczeniem każdego mięsnego dania.
Zdjęcie: Fotolia
Zimowa aura sprzyja odkrywaniu nowych smaków, więc wszystkich tych którzy nie stosowali w swoich kuchniach anyżu zachęcamy do testowania tej słodkiej, ale korzennej przyprawy. Jej lecznicze właściwości będą wartością dodaną do smaku, jaki daje ciastom i deserem. Możemy go także stosować w konkretniejszej kuchni (potrawy z mięsa, warzyw) oraz podczas robienia domowych alkoholi oraz przetworów – anyż bardzo dobrze aromatyzuje i nadaje specyficznego, bardzo przyjemnego posmaku.
Na sam koniec została nam wanilia, bez której nie wyobrażamy sobie słodkości. Możemy ją wykorzystać do przygotowania wysublimowanych deserów lub klasycznych naleśników. Budyń z dodatkiem laski wanilii przenosi nas w zupełnie inny, kulinarny wymiar. Nie łatwo dostać laski wanilii w całości, ale można ich poszukać w delikatesach albo zamówić w ekosklepach online. Jedna paczka wystarcza na bardzo długo, a kulinarne czary, które możemy wykonać przy pomocy tego produktu w pamięci naszych gości zostaną na zawsze.
Zimą, kiedy większość z nas nabiera ochoty na kulinarne przygody jesteśmy bardziej otwarci na wyraziste smaki. To świetny czas na polubienie się z nowymi, być może nieznanymi jeszcze przyprawami. Serdecznie zachęcamy do testowania i eksperymentowania z naszą listą obowiązkowych, zimowych przypraw.