Nasz pierwszy posiłek zgodnie z zaleceniami dietetyków powinniśmy zjeść do godziny po przebudzeniu. Śniadanie dostarcza nam energii na cały dzień. Po zjedzeniu pożywnego porannego posiłku dzieci mają lepszą koncentrację na lekcjach w szkole, więcej chęci do zabawy, a dorośli mają dużo energii do pracy.
Warto pamiętać, że regularne jedzenie porannych śniadań zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości. Bez śniadania nie powinniśmy wychodzić z domu. Poranne głodowanie znacznie spowalnia przemianę materii. Bez zjedzonego śniadania częściej sięgamy po niezdrowe przekąski, czujemy się głodni i jemy znacznie więcej.
Fot. Fotolia
Nie bez powodu znane przysłowie „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak” ma swoje odwzorowanie w rzeczywistości. Jak twierdzą dietetycy, należy rozłożyć dzienne dawki pożywienia na 5 posiłków w proporcjach:
I śniadanie powinno zawierać 25% wartości energetycznej całodobowej,
II śniadanie – 10%,
obiad – 30%,
podwieczorek – 15%
i kolacja – 20%.
Codzienne śniadania powinny być pożywne i składać się przede wszystkim z węglowodanów złożonych, białka, dobrego tłuszczu roślinnego oraz świeżych warzyw i owoców.
Pełnoziarniste pieczywo na bazie mąki żytniej lub orkiszowej to podstawa zdrowego śniadania. Kanapkę możemy przyrządzić z pastą rybną lub jajeczną, serkiem twarogowym, chudą wędliną. Do kanapki warto dołączyć warzywa - sałatę, pomidor, paprykę, rzodkiewkę, ogórka.
Sprawdźcie jak przygotować smaczną i oryginalną kanapkę papuga dla dzieci lub kanapkę z łososiem, jajkiem i sezonowymi ziołami, którą z powodzeniem możecie zabrać na drugie śniadanie do pracy.
Na śniadanie zamiast kanapki warto przyrządzić także dania, które zawierają białko - omlet z owocami, owsiankę, płatki ryżowe, musli z jogurtem naturalnym, kaszę jaglaną. Polecamy Wam przepis na zdrowe śniadanie - jaglane płatki na mleku.
Do picia najlepsza będzie owocowa lub zielona herbata, sok z warzyw lub owoców oraz napoje mleczne - kakao, kawa zbożowa.
Fot. Fotolia
Produkty, które powinniśmy wykluczyć z naszego śniadaniowego menu to m.in. białe pieczywo, słodkie bułeczki, ciasta, kremy czekoladowe, słodkie płatki śniadaniowe, napoje słodkie i gazowane, serki homogenizowane.
Pamiętajcie, że pożywne i zdrowe śniadanie to takie, które dostarczy nam energii na cały dzień i pobudzi nasz mózg do pracy.
Jak wyglądają Wasze śniadania, co najczęściej jecie rano? Macie swoje ulubione domowe zestawy śniadaniowe! Pochwalcie się!
Warto pamiętać, że regularne jedzenie porannych śniadań zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości. Bez śniadania nie powinniśmy wychodzić z domu. Poranne głodowanie znacznie spowalnia przemianę materii. Bez zjedzonego śniadania częściej sięgamy po niezdrowe przekąski, czujemy się głodni i jemy znacznie więcej.
Fot. Fotolia
Nie bez powodu znane przysłowie „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak” ma swoje odwzorowanie w rzeczywistości. Jak twierdzą dietetycy, należy rozłożyć dzienne dawki pożywienia na 5 posiłków w proporcjach:
I śniadanie powinno zawierać 25% wartości energetycznej całodobowej,
II śniadanie – 10%,
obiad – 30%,
podwieczorek – 15%
i kolacja – 20%.
Codzienne śniadania powinny być pożywne i składać się przede wszystkim z węglowodanów złożonych, białka, dobrego tłuszczu roślinnego oraz świeżych warzyw i owoców.
Pełnoziarniste pieczywo na bazie mąki żytniej lub orkiszowej to podstawa zdrowego śniadania. Kanapkę możemy przyrządzić z pastą rybną lub jajeczną, serkiem twarogowym, chudą wędliną. Do kanapki warto dołączyć warzywa - sałatę, pomidor, paprykę, rzodkiewkę, ogórka.
Sprawdźcie jak przygotować smaczną i oryginalną kanapkę papuga dla dzieci lub kanapkę z łososiem, jajkiem i sezonowymi ziołami, którą z powodzeniem możecie zabrać na drugie śniadanie do pracy.
Na śniadanie zamiast kanapki warto przyrządzić także dania, które zawierają białko - omlet z owocami, owsiankę, płatki ryżowe, musli z jogurtem naturalnym, kaszę jaglaną. Polecamy Wam przepis na zdrowe śniadanie - jaglane płatki na mleku.
Do picia najlepsza będzie owocowa lub zielona herbata, sok z warzyw lub owoców oraz napoje mleczne - kakao, kawa zbożowa.
Fot. Fotolia
Produkty, które powinniśmy wykluczyć z naszego śniadaniowego menu to m.in. białe pieczywo, słodkie bułeczki, ciasta, kremy czekoladowe, słodkie płatki śniadaniowe, napoje słodkie i gazowane, serki homogenizowane.
Pamiętajcie, że pożywne i zdrowe śniadanie to takie, które dostarczy nam energii na cały dzień i pobudzi nasz mózg do pracy.
Jak wyglądają Wasze śniadania, co najczęściej jecie rano? Macie swoje ulubione domowe zestawy śniadaniowe! Pochwalcie się!
LauraLaura
weronikaS
VioletoweKucharzenie