Aby biszkopt był udany

Wskazówki jak prawidłowo upiec biszkopt.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Aby biszkopt był udany
* biszkopt robimy z mąki pszennej * aby biszkopt był bardziej delikatny możemy użyć w równych ilościach mąki ziemniaczanej i pszennej * mąkę przesiewamy dwukrotnie * jajka z cukrem ucieramy na puszystą białą masę * jajka powinny mieć temperaturę pokojową * żółtka z cukrem powinny być bardzo dokładnie utarte * przy łączeniu białek z żółtkami należy uważać aby nie uciekło zbyt dużo powietrza (wystarczy kilka szybkich delikatnych ruchów łopatką) * do masy biszkoptowej dodajemy sok z cytryny lub łyżkę octu (wówczas ciasto po upieczeniu nie opadnie) * pianę i mąkę na przemian dodajemy do masy, delikatnie mieszając od spodu (nie używamy przy tym miksera) * ciasto wstawić do piekarnika o temperaturze początkowej 160 - 180°C, a następnie podwyższyć do 200°C * w czasie pierwszych 15 minut minut pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ciasto nie opadło * upieczone ciasto pozostawimy na 5 minut w wyłączonym piekarniku * ciasto wyjmujemy z formy jeszcze ciepłe * najlepiej byłoby użyć nienatłuszczonej foremki (takiej ze zdejmowanym spodem), dzięki czemu będzie łatwiej wyjąć nam ciasto * możemy również użyć foremki z dziurą w środku, dzięki czemu gorące powietrze będzie mogło swobodnie krążyć i dotrze do środka ciasta * po upieczeniu ciasto powinno być natychmiast odwrócone, wówczas biszkopt utrzyma swój rozmiar, a dziurki powietrza nie zapadną się