* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową * mąka powinna być świeża i przesiana * mleko powinno być letnie * masło, które roztopimy musimy przestudzić * ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i będzie odchodziło od ręki * im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, szybciej urośnie i będzie bardziej puszyste (najlepiej wyrabiać nawet 20 minut) * aby ciasto było bardziej puszyste jajka ucieramy razem z cukrem (na kogel-mogel) i dodajemy do reszty składników * drożdże powinny być świeże (tzn. nie suche) * gdy użyjemy drożdży suszonych spowoduje to wolniejsze rośnięcie ciasta * wyrobione ciasto umieszczamy w plastikowym pojemniku, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce (bez przeciągów) o temperaturze około 25-30 stopni C * aby ciasto szybciej podwoiło swoją objętość możemy wstawić miskę z ciastem w ciepłą wodę lub nagrzać piekarnik do 50 stopni C i przy otwartych drzwiczkach wstawić miskę z ciastem * po wyrośnięciu ciasto dobrze jest "odgazować" tzn. uderzamy w ciasto kilka razy pięścią, po czym ponownie krótko je wyrabiamy