Kopytka to kluski z mąki, ziemniaków i jajek. Gdy znudzi się jedzenie ich z wody bądź z patelni, można zrobić z nich zapiekankę z serem i sosem.
Kopytka – z czym podawać
Ciasto na kopytka tnie się w charakterystyczny kształt, przypominający niewielkie romby. Kopytka można jeść wyjęte prosto z wody, okraszone masłem lub odsmażone. Podaje się je jako główną część dania, np. z sosem i surówką, albo jako dodatek do innych potraw, np. gulaszu. Ich bliskim kuzynem są gnocchi o włoskim rodowodzie, które zdecydowanie warto wypróbować w swojej kuchni.
Kopytka z sosem koperkowym
Jednym z sosów, który doskonale komponuje się ze smakiem kopytek, jest sos koperkowy. Łagodnie otacza on kluski, podkreśla ich delikatny smak i uzupełnia go o letnią, świeżą nutę. Do przygotowania takiego sosu potrzebny jest bulion, śmietana, przyprawy, odrobina mąki oraz świeży lub mrożony, posiekany koperek. Śmietanę należy zmieszać z mąką, a następnie z bulionem. Na koniec dodaje się aromatyczny, posiekany koperek.
Kopytka z sosem pieczarkowym lub grzybowym
Do kopytek pasuje również sos pieczarkowy lub sos z grzybów leśnych, np. kurek. Przyrządza się go następująco:
Kopytka z sosem brokułowym
Kolejny sos do kopytek nie tylko doda im smaku i aromatu, ale też ożywi talerz, na którym będzie podana potrawa. Sos brokułowy przyrządza się z ugotowanego brokuła, śmietany i cebuli. Do zeszklonej na patelni cebuli dodaje się ugotowany brokuł oraz zahartowaną śmietanę, przyprawia solą, pieprzem i dusi przed kilka minut, mieszając.
Sos pomidorowy do kopytek
Niezwykle popularnym sosem, z którym podaje się kopytka jest sos pomidorowy. Można go przygotować ze świeżych pomidorów, cebuli i bazylii. Do podkreślenia smaku warto wykorzystać odrobinę koncentratu pomidorowego lub zagęszczonego soku pomidorowego.
Kopytka – z czym podawać
Ciasto na kopytka tnie się w charakterystyczny kształt, przypominający niewielkie romby. Kopytka można jeść wyjęte prosto z wody, okraszone masłem lub odsmażone. Podaje się je jako główną część dania, np. z sosem i surówką, albo jako dodatek do innych potraw, np. gulaszu. Ich bliskim kuzynem są gnocchi o włoskim rodowodzie, które zdecydowanie warto wypróbować w swojej kuchni.
Kopytka z sosem koperkowym
Jednym z sosów, który doskonale komponuje się ze smakiem kopytek, jest sos koperkowy. Łagodnie otacza on kluski, podkreśla ich delikatny smak i uzupełnia go o letnią, świeżą nutę. Do przygotowania takiego sosu potrzebny jest bulion, śmietana, przyprawy, odrobina mąki oraz świeży lub mrożony, posiekany koperek. Śmietanę należy zmieszać z mąką, a następnie z bulionem. Na koniec dodaje się aromatyczny, posiekany koperek.
Kopytka z sosem pieczarkowym lub grzybowym
Do kopytek pasuje również sos pieczarkowy lub sos z grzybów leśnych, np. kurek. Przyrządza się go następująco:
- na patelni należy podsmażyć cebulę i pieczarki w plasterkach lub grzyby leśne – świeże, lub mrożone,
- dolać bulion,
- rozmieszać śmietanę z mąką,
- zahartować śmietanę,
- dodać śmietanę do sosu,
- przyprawić sos solą i pieprzem,
- wymieszać wszystko.
Kopytka z sosem brokułowym
Kolejny sos do kopytek nie tylko doda im smaku i aromatu, ale też ożywi talerz, na którym będzie podana potrawa. Sos brokułowy przyrządza się z ugotowanego brokuła, śmietany i cebuli. Do zeszklonej na patelni cebuli dodaje się ugotowany brokuł oraz zahartowaną śmietanę, przyprawia solą, pieprzem i dusi przed kilka minut, mieszając.
Sos pomidorowy do kopytek
Niezwykle popularnym sosem, z którym podaje się kopytka jest sos pomidorowy. Można go przygotować ze świeżych pomidorów, cebuli i bazylii. Do podkreślenia smaku warto wykorzystać odrobinę koncentratu pomidorowego lub zagęszczonego soku pomidorowego.