Jak upiec swojski chleb?

Podstawowymi składnikami do wypieku swojskiego chleba są mąka, drożdże, ciepła woda oraz sól. Dodatkowo można użyć przypraw ziołowych, np. oregano.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak upiec swojski chleb?
fot. Fotolia
Do wypieku swojskiego chleba często używa się mieszanki mąki pszennej i żytniej. Wypiek można wzbogacać o różne dodatki, np. ziarna zbóż, dyni, otręby, a nawet boczek.

Jak zrobić ciasto na domowy chleb?

Domowy chleb jest prawdziwym przysmakiem, zwłaszcza lekko ciepły, pokrojony na grube kromki.
  • Do przygotowania ciasta na chleb potrzebne są: mąka pszenna, suche drożdże, sól, cukier oraz ciepła woda. Dodatkami mogą być otręby pszenne oraz przyprawy, np. oregano. Swojski chleb doskonale smakuje z kawałkami wędzonego boczku.
  • Pierwszą czynnością jest wymieszanie drożdży z ciepłą wodą.
  • Wszystkie sypkie składniki: mąkę, otręby, cukier i sól łączy się ze sobą w dużej misce. Następnie wlewa się do nich drożdże.
  • Całość należy wymieszać, aż do powstania zwartej masy. Miskę z masą przykrywa się ściereczką i odstawia do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto umieszcza się w formie, która wcześniej została posmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką.
  • Chleb wstawia się do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Czas pieczenia wynosi 1h.
Jak prawidłowo upiec chleb?

Przygotowane i wyrośnięte ciasto na chleb można przełożyć do natłuszczonej metalowej formy. Jednak wielu amatorów swojskiego chleba wybiera do jego wypieku garnek żeliwny.
  • Garnek żeliwny wraz z pokrywką powinno się nagrzać. W tym celu należy go umieścić w piekarniku, który następnie nastawia się na temperaturę 250 stopni.
  • Gorące naczynie wyjmuje się z piekarnika i wykłada się do niego przygotowane ciasto na chleb. Na garnek z ciastem nakłada się pokrywkę i ponownie umieszcza się go w nagrzanym piekarniku.
  • Czas pieczenia wynosi 60 minut. Na ostatnie 15 minut z garnka powinno zdjąć się pokrywkę, aby chleb lekko się zarumienił.