Do wypieku swojskiego chleba często używa się mieszanki mąki pszennej i żytniej. Wypiek można wzbogacać o różne dodatki, np. ziarna zbóż, dyni, otręby, a nawet boczek.
Jak zrobić ciasto na domowy chleb?
Domowy chleb jest prawdziwym przysmakiem, zwłaszcza lekko ciepły, pokrojony na grube kromki.
Przygotowane i wyrośnięte ciasto na chleb można przełożyć do natłuszczonej metalowej formy. Jednak wielu amatorów swojskiego chleba wybiera do jego wypieku garnek żeliwny.
Jak zrobić ciasto na domowy chleb?
Domowy chleb jest prawdziwym przysmakiem, zwłaszcza lekko ciepły, pokrojony na grube kromki.
- Do przygotowania ciasta na chleb potrzebne są: mąka pszenna, suche drożdże, sól, cukier oraz ciepła woda. Dodatkami mogą być otręby pszenne oraz przyprawy, np. oregano. Swojski chleb doskonale smakuje z kawałkami wędzonego boczku.
- Pierwszą czynnością jest wymieszanie drożdży z ciepłą wodą.
- Wszystkie sypkie składniki: mąkę, otręby, cukier i sól łączy się ze sobą w dużej misce. Następnie wlewa się do nich drożdże.
- Całość należy wymieszać, aż do powstania zwartej masy. Miskę z masą przykrywa się ściereczką i odstawia do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto umieszcza się w formie, która wcześniej została posmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką.
- Chleb wstawia się do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Czas pieczenia wynosi 1h.
Przygotowane i wyrośnięte ciasto na chleb można przełożyć do natłuszczonej metalowej formy. Jednak wielu amatorów swojskiego chleba wybiera do jego wypieku garnek żeliwny.
- Garnek żeliwny wraz z pokrywką powinno się nagrzać. W tym celu należy go umieścić w piekarniku, który następnie nastawia się na temperaturę 250 stopni.
- Gorące naczynie wyjmuje się z piekarnika i wykłada się do niego przygotowane ciasto na chleb. Na garnek z ciastem nakłada się pokrywkę i ponownie umieszcza się go w nagrzanym piekarniku.
- Czas pieczenia wynosi 60 minut. Na ostatnie 15 minut z garnka powinno zdjąć się pokrywkę, aby chleb lekko się zarumienił.