Aby ciasto wyszło piękne i przepyszne :)

Porady na idealne ciasto: bez grudek, nie za suche, ładnie zarumienione, ze lśniącą polewą, po prostu pyszne :)

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Aby ciasto wyszło piękne i przepyszne :)
Aby ciasto było ładnie zarumienione, należy przed pieczeniam posmarować je jajkiem ubitym z 1-2 łyżkami mleka. Zanim posmarujemy ciasto polewą, rozsmarujmy na jego powierzchni lekką ogrzaną marmoladę, wtedy polewa nie wsiąknie w ciasto. Jeśli w cieście są grudki, wystarczy że dodamy do niego kilka kropli oliwy lub oleju. A teraz problemy z polewą: Polewa czekoladowa lepiej będzie prezentować się na cieście, gdy po posmarowaniu ciasta wstawimy je na 2-3 minuty do letniego piekarnika, przy otwartych drzwiczkach, następnie ustawimy go w chłodnym miejscu. Ciasta z polewą nie należy wstawiać do lodówki, wówczas traci połysk. Aby ciasto nie kleiło się do wałka, nalezy włożyć go na pół godziny do lodówki. Aby spód biszkoptowy nie wchłonął zbyt dużo soku owocowego, należy przed położeniem owoców posmarować go lekko ubitym białkiem. Jeśli ciasto za bardzo wyschło, należy posmarować je mlekiem i wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika. Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto jest wstawić do piekarnika blaszany pojemniczek napełniony wodą, wówczas ciasto nie będzie suche.