Jak kupować śledzie na Wigilię: uważaj, mogą mieć pasożyty
Kupując wigilijne śledzie na sałatkę śledziową czy do ryby po grecku nie chcesz kupić produktu z pasożytami? Te niestety często są obecne w śledziach. Podpowiadamy, na które uważać.
Kupując wigilijne śledzie na sałatkę śledziową czy do ryby po grecku nie chcesz kupić produktu z pasożytami? Te niestety często są obecne w śledziach. Podpowiadamy, na które uważać.
Wśród wielu przystawek na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi pod pierzynką. Tradycyjnie przygotowuje się je z dodatkiem buraków, gotowanych jajek i ziemniaków. Co jeszcze dodać? Zobacz!
Czy przystawkę z wędzonego łososia można nazwać tatarem? Okazuje się, że tatar z wędzonego łososia to świetna alternatywa dla tych, którzy z zasady nie jedzą surowych ryb. Oto 3 przepisy na tatara z łososia w tej alternatywnej wersji. Wypróbuj je wszystkie!
Tatar z łososia to prosta przystawka, którą zrobisz w kilkanaście minut! Czy wiesz, dlaczego do tatara podaje się surowe jajko i czy to bezpieczne? Oto przepis na wyśmienitego tatara z surowego łososia!
Masz ochotę na szybkie danie z grilla, jednak nie chcesz sięgać znowu po kiełbasę? W takim razie spróbuj ryb - robi się je błyskawicznie a ich smak potrafi niejednemu zawrócić w głowie. Jak zatem je grillować?
To jedna z najzdrowszych ryb, o dużej zawartości kwasów omega-3. Niestety ze względu na składnik, który zawiera nie może być spożywana przez wszystkich. Dlaczego niektórzy muszą z niej zrezygnować?
Ryby w naszym jadłospisie pojawiają się dość często i równie często polecane są także przez dietetyków. Co jednak należy o nich wiedzieć, by jeść zdrowo i bezpiecznie?
Jedna z najpopularniejszych ryb, o niskiej zawartości tłuszczu, prawie nie posiada ości. W porównaniu do innych ryb nie ma zbyt wiele wartości odżywczych - mimo to chętnie po nią sięgamy. Dlaczego warto wybrać mintaja?
Gatunków do wyboru mamy mnóstwo - możemy podzielić je uwzględniając rodzaj wód, które zamieszkają czy zawartość tłuszczów. Najpierw jednak warto znać odpowiedź na podstawowe pytanie: dlaczego warto je jeść?
Nie każdy wie, że ta popularna i smaczna ryba zawiera rtęć, która jest szkodliwa dla organizmu - dlatego należy spożywać ją z umiarem! Jakie tajemnice jeszcze skrywa tuńczyk?