Aby jabłka nie ciemniały

Aby zachować właściwy i jasny kolor jabłek

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Aby jabłka nie ciemniały
fot. fotolia
Aby zachować właściwy i jasny kolor jabłek po obraniu, pokrojeniu lub starciu należy wycisnąć sok z cytryny i solidnie skropić jabłka. Taki właśnie zabieg zniweluje reakcję utleniania witamin, a co za tym idzie ciemnienie jabłek. 
 
Dzięki temu sposobowi można się cieszyć jasnym kolorem jabłek.
 
Ogólnie o jabłkach
 
Jabłka są jadalnymi owocami jabłoni o chrupkim miąższu. Jabłka można spożywać na surowo bądź na wiele innych sposobów, np. gotowane, pieczone czy suszone.
 
Wyróżniamy następujące rodzaje jabłoni:
 
-antonówka,
-cortland,
-delikates,
-granny smith,
-gala,
-jonagold,
-golden delicious,
-jonatan,
-koksa pomarańczowa,
-mcintosh,
-kosztela,
-lobo,
-kronselska,
-pink lady,
-papierówka,
-renety,
-rubin,
-szampion,
-ligol.
 
Wyżej zostały wymienione tylko niektóre rodzaje jabłoni. Jest ich oczywiście dużo więcej. 

       jabłka
 
Dojrzałe jabłka mają smak słodko-kwaśny. Od odmiany jabłka będzie zależało to, czy  będzie ono bardziej słodkie czy kwaśne. Jabłko waży średnio około 150 gramów.  Miąższ jest chrupki, znajduje się w nim przezroczysty sok. Jeżeli jabłko przechowujemy długo możemy zauważyć, że skórka robi się pomarszczona. Nie jest to jednak powód do obaw, takie jabłko można spokojnie zjeść, nie jest ono zepsute.
 
Skórka jabłka jest gładka i przylega bardzo do miąższu, dlatego najlepiej jeść ze ze skórką, można też jabłka obrać bądź polerować.
 
Kolor skórki jabłka jest naprawdę bardzo różny i zależy od odmiany jabłoni, z której to jabłko pochodzi.  Mamy zatem odcień zieleni poprzez żółć i czerwień. Często te kolory są ze sobą na różne sposoby zmieszane.  Z kolei miąższ jabłka także może przybierać różne barwy. Jasną, można uznać, że jest ona zbliżoną do białej, także jasnożółtą. Często miąższ ma widoczne delikatne, jasne żyłki.
 
           jabłka
 
Trzeba chronić jabłka przed obiciem. Skóra w miejscu obicia staje się wgnieciona i z czasem brązowa i miękka. Jeżeli nie zjemy takiego jabłka szybko, zacznie się ono psuć i straci większość swoich odżywczych wartości. Jabłka, które są dojrzałe mają delikatny, słodki zapach. 
 
Jak już wspomniano wyżej, jabłka można jeść na surowo, obierać czy kroić. Podczas krojenia jabłka jego środek, jest usuwany. Są tam na przykład pestki. Są jednak i tacy, którzy jabłka potrafią jeść w całości, nawet z pestkami.
 
Jabłka można przyrządzać na naprawdę wiele sposobów. Można je kroić, siekać, mielić, gotować, wyciskać z nich sok itp. Z jabłka można przyrządzić przepyszny sok jabłkowy czy smaczny kompot. Orzeźwia szczególnie latem. Jabłko jest również wykorzystywane jako składnik deserów, sałatek owocowych czy surówek (bardzo dobre jest jabłko starte  z marchewką, z dodatkiem cukru i śmietany, idealnie komponuje się z mięsem i młodymi ziemniaczkami z koperkiem).
 
Z jabłek przyrządza się też desery czy sosy. Dodaje się go do ciast. Wszystkim zapewne znana jest szarlotka, która podawana z lodami jest wręcz przepyszna.  Jabłka można też dodawać do galaretki. Można także jeść lody o smaku jabłkowym czy cukierki. Nie ma zwyczaju smażenia jabłek, tak jak innych owoców, z których powstają dżemy, ponieważ jabłka mają to do siebie, że się przypalają.
 
Jabłko bywa wykorzystywane także jako ozdoba. Wystarczy pokroić je w cieniutkie plasterki i przyozdobić nim na przykład sałatkę warzywną.
 
Znane są także inne dania, do których używa się jabłek. Są to między innymi: kaczka z jabłkami, susz wigilijny, ryż zapiekany z jabłkiem oraz cukrem cynamonowym czy jabłka smażone w cieście naleśnikowym.

           jabłka
 
Z jabłek produkowany jest także sok. Ma jasnobursztynowy kolor. Sok ten można pić na surowo, zaraz po wyciśnięciu. Można również zagęścić ten sok na słodki syrop. Sok jabłkowy można spokojnie pomieszać z innymi sokami oraz pić na przykład z dodatkiem alkoholu.
 
Z soku jabłkowego można otrzymać ocet jabłkowy. Ocet jabłkowy jest bardzo pożyteczny dla naszego zdrowia i wspomaga na przykład odchudzanie.
 
Oczywiście z soku jabłkowego można również przyrządzić przepyszny cydr jabłkowy, który zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością w Polsce.
 
Jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu oraz chronią przed zawałem i miażdżycą.