Akashia Sushi w centrum Warszawy

  • 4

Nowootwarta Akashia Sushi Restaurant to miejsce przy ul. Suwak 3 w Warszawie.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Akashia Sushi w centrum Warszawy
Nowootwarta Akashia Sushi Restaurant to miejsce, którego nie można przegapić. Nowoczesne wnętrze, świetna lokalizacja i wyśmienita kuchnia oraz dyskretna, dobrze wyszkolona obsługa. Wszystkie te elementy spotykają się przy ul. Suwak 3 w Warszawie. W tym trójpoziomowym, przeszklonym budynku o przygotowanie najwyższej jakości sushi dba mistrz kuchni - Kim Jae Hak.

To już trzecia restauracja popularnej sieci Akashia. Pierwsza powstała prawie 6 lat temu na ul. Jana Pawła II, druga – w Złotych Tarasach. Obydwa miejsca cieszą się dużą popularnością i nadal zdobywają nowych klientów, nie tylko ze sfery biznesowej. Teraz powstało kolejne miejsce dla miłośników orientalnej kuchni. Sam budynek restauracji przyciąga swoim wyglądem już z zewnątrz. Przeszklona, trójpoziomowa, a jednocześnie bardzo „lekka” bryła została wybudowana specjalnie na potrzeby restauracji. Widok, zwłaszcza po zmroku jest imponujący – przeszklony, iluminowany budynek zwraca uwagę gości i przechodniów. Warto choćby z tego powodu wieczorem wybrać się na spacer ulicą Suwak, aby podziwiać nową restaurację. Po przekroczeniu progu zobaczymy eleganckie, nowoczesne wnętrze urządzone w stylu europejskim. Dyskretne, orientalne elementy takie jak japońskie parasolki nawiązują do serwowanego tam menu. Oryginalna architektura budynku daje możliwość umieszczenia większości stolików przy oknach, co pozwala w trakcie posiłku na obserwację okolicznego centrum biznesu. Potrawy przygotowywane są na bieżąco „na oczach„ gości w centralnym punkcie każdego z poziomów. Restauracja zapewnia dyskretną atmosferę zarówno dla romantycznej kolacji, lunchu biznesowego, jak i spotkań z przyjaciółmi. Jednocześnie jest w stanie pomieścić ponad 150 osób, więc idealnie nadaje się także na potrzeby rodzinnych czy firmowych uroczystości.

O najwyższej jakości, świeże sushi dba jeden z najbardziej doświadczonych kucharzy w Polsce – Kim Jae Hak. Mistrzostwo kuchni Koreańczyka poparte jest ponad dwudziestoletnim doświadczeniem zawodowym, które zdobywał w koreańskich, japońskich i wiedeńskich restauracjach. W różnorodnym menu, oprócz sushi są także inne przysmaki. Wśród nich znajdują się owoce morza oraz smażone mięsa np. w towarzystwie aromatycznych, pikantnych sosów. Nie brakuje specjałów kuchni japońskiej i koreańskiej. Znajduje się tam zarówno wyśmienita tempura przygotowana z najwyższej jakości składników jak i bulgogi. Dyskretna, szybka, świetnie wyszkolona obsługa, wyczulona jest na potrzeby każdego gościa. W restauracji znaleźć możemy duży wybór napojów: świeże soki, kawę i herbatę. Warto spróbować również rzadko w polskich restauracjach spotykanego, orzeźwiającego i odżywczego japońskiego napoju aloesowego. W menu nie brakuje także wyrafinowanych alkoholi, wśród których króluje wino śliwkowe i sake. Restauracja oferuje bogatą kartę europejskich i światowych win dobrze komponujących się z orientalny posiłkiem.

Restauracja jest otwarta od poniedziałku do soboty w godzinach 12 – 22, a w niedzielę od 13 do 21. Między 12 a 17 można zjeść zestawy lunchowe w atrakcyjnych cenach - m.in najbardziej popularny sushi – sashimi box w cenie 50 zł składający się z pięciu sztuk sushi, sześciu sashimi, sześciu maków, trzech futo - maków, zupy miso, zestawu sałatek, owoców lychees i herbaty. Poza porą lunchową warto spróbować kruchych i chrupiących tempura maków (od 35 do 38 zł). Dla wegan jest do wyboru tofu (13zł), szeroki wachlarz zup (od 6 do 40 zł), sałat (od 5 do 15 zł), wegańskich maków, temaków i tempury (od 14 do 30 zł). Dzieci mogą poznać aromatyczny świat orientu poprzez dania w łagodnym sosie Teri Yaki (od 13 do 37 zł).

Restauracja realizuje także dostawy na terenie Warszawy - przy zamówieniu powyżej 100 złotych dostawa jest bezpłatna.