Meksykańska duma
Tequila, to wysokoprocentowy napój alkoholowy rodem z Meksyku. Produkcja bazuje na dwukrotnej destylacji sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Często jest ona mylona z napojem alkoholowym destylowanym z pulque (inna odmiana agawy). Należy zapamiętać, że tequila jest produkowana wyłącznie z agawy niebieskiej, a nie pulque lub kaktusa.
Tequila czyli historia octli
Pierwsza Tequila ujrzała światło dzienne w XVI wieku niedaleko nowopowstałego miasta Tequila, stąd też nazwa tego trunku, która na stałe przyjęła swoją nazwę po roku 1600. Sfermentowany napój z agawy Aztekowie wyrabiali długo przed przybyciem kolonii hiszpańskiej, a nazywali go octli. Później nazwa uległa transformacji i przyjęła miano pulque. Hiszpanie po uruchomieniu pierwszej wytwórni zaczęli destylować trunek z agawy aby wyprodukować pierwszy w Ameryce Łacińskiej miejscowy produkt alkoholowy.
Około roku 1600 markiz Altamiry, Don Pedro Sánchez de Tagle, rozpoczął masowy wyrób tequili w pierwszej fabryce na terytorium dzisiejszego Jalisco. Opodatkowanie trunku nastąpiło dość szybko, tylko 8 lat później, przez gubernatora Nowej Galicji. „Dzisiejszą” tequile po raz pierwszy wyprodukowano w XIX wieku w Guadalajara w Meksyku.
Typy i rodzaje
Tequila produkowana jest głównie w dwóch kategoriach:
1. Tequila 100% Aqave - w produkcji musi być użyte 100% soku z agawy niebieskiej, a butelkowanie następuje na terenie Meksyku; na etykiecie widnieje oznaczenie: "Tequila 100% de agave" lub "Tequila 100% puro de agave".
2. Tequila Mixto - musi być wyprodukowana przynajmniej z 60% soku z agawy niebieskiej, a w 40% z innego fermentującego zacieru cukru.
Ponadto istnieją jeszcze rodzaje tequili:
1. Blanco lub Silver - oryginalna tequila. W kolorze przezroczysta, butelkowana tuż po destylacji; wyjątkowo mocna w smaku;
2. Oro lub Gold - posiada złagodzony smak przez dodatki takie jak karmel;
3. Reposado lub Rested - oryginalna tequila która była trzymana w meksykańskich „pipones” czyli dębowych beczkach lub kadziach przez okres od dwóch miesięcy do roku;
4. Añejo lub Aged - tequila blanco, która leżakuję dłużej niż rok w beczkach dębowych o maksymalnej pojemności 600 litrów;
5. Reserva - alkohol z najwyższej półki, leżakuje on nawet 8 lat przed sprzedażą.
A to ciekawe, że…
Tequila na początku nie cieszyła się popularnością.
Obecnie tequila jest jednym z trzech najlepiej sprzedających się alkoholów wysokoprocentowych.
Towarzysząca sól i limonka w piciu tequili jest wymysłem hollywoodzkim.
Zawsze zamawiając tequile proś o nalanie jej przed Tobą do kieliszka. Unikniesz wtedy oszustwa meksykańskich kelnerów.
Agawa niebieska zawarta w meksykańskiej wódce ma właściwości wzmacniające układ kostny i pokarmowy.
Zdjęcia: Fotolia
Tequila, to wysokoprocentowy napój alkoholowy rodem z Meksyku. Produkcja bazuje na dwukrotnej destylacji sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Często jest ona mylona z napojem alkoholowym destylowanym z pulque (inna odmiana agawy). Należy zapamiętać, że tequila jest produkowana wyłącznie z agawy niebieskiej, a nie pulque lub kaktusa.
Tequila czyli historia octli
Pierwsza Tequila ujrzała światło dzienne w XVI wieku niedaleko nowopowstałego miasta Tequila, stąd też nazwa tego trunku, która na stałe przyjęła swoją nazwę po roku 1600. Sfermentowany napój z agawy Aztekowie wyrabiali długo przed przybyciem kolonii hiszpańskiej, a nazywali go octli. Później nazwa uległa transformacji i przyjęła miano pulque. Hiszpanie po uruchomieniu pierwszej wytwórni zaczęli destylować trunek z agawy aby wyprodukować pierwszy w Ameryce Łacińskiej miejscowy produkt alkoholowy.
Około roku 1600 markiz Altamiry, Don Pedro Sánchez de Tagle, rozpoczął masowy wyrób tequili w pierwszej fabryce na terytorium dzisiejszego Jalisco. Opodatkowanie trunku nastąpiło dość szybko, tylko 8 lat później, przez gubernatora Nowej Galicji. „Dzisiejszą” tequile po raz pierwszy wyprodukowano w XIX wieku w Guadalajara w Meksyku.
Typy i rodzaje
Tequila produkowana jest głównie w dwóch kategoriach:
1. Tequila 100% Aqave - w produkcji musi być użyte 100% soku z agawy niebieskiej, a butelkowanie następuje na terenie Meksyku; na etykiecie widnieje oznaczenie: "Tequila 100% de agave" lub "Tequila 100% puro de agave".
2. Tequila Mixto - musi być wyprodukowana przynajmniej z 60% soku z agawy niebieskiej, a w 40% z innego fermentującego zacieru cukru.
Ponadto istnieją jeszcze rodzaje tequili:
1. Blanco lub Silver - oryginalna tequila. W kolorze przezroczysta, butelkowana tuż po destylacji; wyjątkowo mocna w smaku;
2. Oro lub Gold - posiada złagodzony smak przez dodatki takie jak karmel;
3. Reposado lub Rested - oryginalna tequila która była trzymana w meksykańskich „pipones” czyli dębowych beczkach lub kadziach przez okres od dwóch miesięcy do roku;
4. Añejo lub Aged - tequila blanco, która leżakuję dłużej niż rok w beczkach dębowych o maksymalnej pojemności 600 litrów;
5. Reserva - alkohol z najwyższej półki, leżakuje on nawet 8 lat przed sprzedażą.
A to ciekawe, że…
Tequila na początku nie cieszyła się popularnością.
Obecnie tequila jest jednym z trzech najlepiej sprzedających się alkoholów wysokoprocentowych.
Towarzysząca sól i limonka w piciu tequili jest wymysłem hollywoodzkim.
Zawsze zamawiając tequile proś o nalanie jej przed Tobą do kieliszka. Unikniesz wtedy oszustwa meksykańskich kelnerów.
Agawa niebieska zawarta w meksykańskiej wódce ma właściwości wzmacniające układ kostny i pokarmowy.
Zdjęcia: Fotolia