Alkohol i alkohole - o smaku alkoholi

"Wina, nalewki i inne smakowitości" pomogą czytelnikowi odkryć przyjemność z tworzenia i delektowania się z napojów alkoholowych.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Alkohol i alkohole - o smaku alkoholi
"In vino veritas" - czyli w winie jest prawda, jak mówi łacińskie przysłowie.Jednak nie tylko prawda - dzięki odpowiednim składnikom może zawierać niezwykłe walory smakowe i zdrowotne.

        Zbigniew Ogrodnik wie, jak własnym sumptem sporządzać alkohol w tak sposób, aby owych walorów zawierał on jak najwięcej. Swoją wiedzą dzieli się w książce pod tytułem "Winka, nalewki i inne smakowitości". Dzięki temu i w naszej spiżarni może się pojawić dobra nalewka.

       Według autora alkohol jest nie jest składnikiem, który odgrywa najważniejszą rolę w przyrządzaniu napoju. Istotniejsze są substancje aktywne biologicznie, które wydobywane są w procesie tworzenia z korzeni, kwiatów, owoców i zioł. Najnowasze badania wykazały, że dobrze jest sięgać od czasu do czasu po kieliszek alkoholu, gdyż pomaga on na przykład w zwiększaniu stężenia dobrego cholesterolu. Zbigniew Ogrodnik zaznacza jednak, że nie należy przesadzać ze spożywaniem tego rodzaju napojów i stosować optymalne dawki,czyli od jednej do dwóch jednostek dziennie.
 
      Autor przygotował dla swoich czytelników mnóstwo przepisów, jednak na pierwszych stronach swojej książki proponuje czytelnikom zapoznać się z krótką historią wina, z informacjami o tym, jak wpływa ono na nasze zdrowie, a także z radami, jak przygotować dobre wino i nalewki. Po tej krótkiej lekcji możemy przystąpić do zapoznania się z przepisami. Są one uporządkowane alfabetycznie według głównego składnika danego napoju, dzięki temu wiemy gdzie szukać receptury z agrestu, a gdzie z dzikiej róży. Dodatkowo zawartość przewodnika uszeregowana jest w grupy charakteryzujące pochodzenie składników - osobno te, które możemy znaleźć w ogrodzie, sadzie, własnej kuchni, na łąkach, w ulu. To sprawi,że nie zniechęcimy się szukając odpowiadającego nam przepisu.

      "Wina, nalewki i inne smakowitości" pomogą czytelnikowi odkryć przyjemność z tworzenia i delektowania się z napojów alkoholowych. Autor chce nas nauczyć tego, o czym wiedzieli już nasi przodkowie - że odpowiedni alkohol spożywany w odpowiednich ilościach nie tylko może dobrze wpłynąć na nasze zdrowie, ale także stać się pyszną przyjemnością, która umili nam dni.

Studio Astropsychologii