Otwieram książkę kucharską Grzegorza Łapanowskiego „Smakuje” na pierwszej lepszej stronie. Pada na sałatkę z kaszy gryczanej z boczkiem. Akurat wszystkie składniki mam, więc biegnę do kuchni ją przygotować. Wyszło pysznie. Próbuję dalej.
Burgery cytrusowe w razowej bułce z domowym keczupem. Tym razem nie znajduję wszystkich składników w swojej lodówce i trzeba wybrać się do sklepu – zwłaszcza po mięso mielone z kurczaka lub indyka. Ale nie do pierwszego lepszego sklepu. Jak obrazowo pisze Łapanowski: „Supermarkety oferują pompowane ptaszyska, mutanty rodem z laboratorium Frankensteina” i radzi, by poszukać tego mięsa na lokalnym targu. Bo Łapanowski smakuje odpowiedzialnie. Zależy mu, żeby zawsze było regionalnie, jędrnie, chrupko.
Taką ma filozofię życia i gotowania. Działa w dwóch organizacjach pozarządowych: Slow Food i eFTe. Pierwsza zajmuje się promocją prawdziwego jedzenia tradycyjnego, naturalnego, wolnego od chemii, ekologicznego i produkowanego przez małych producentów; druga działa na rzecz świadomej konsumpcji. I do takiej postawy chce też przekonać czytelników swojej książki kucharskiej.
Jego argumentacja jest przekonywująca. Mamy tabele sezonowości warzyw, owoców i ziół. Przede wszystkim -14 rozdziałów z przepisami na: jaja, sery, wieprzowinę, drób, chleb, tłuszcze, jaja, zupy, makarony, wołowina, sery, ryby, jagnięcina i owoce. Plus mnóstwo porad i piękne zdjęcia. Łącznie 288 stron solidnej kucharskiej roboty.
Pierś z kaczki z glazurowaną marchewką, pasta fresca, config z gęsiny lub kaczych nóżek, domowe bułeczki z ziarnami. Każdy sobie poradzi, bo jak wierzy Łapanowski: „ Przepis to tylko instrukcja. Najważniejsze, żeby gotować z miłością. (…) Ważne jest też zaangażowanie i serce włożone w naszą pracę”. Nakarmy więc tych, których kochamy.
www.gjksiazki.pl
Grzegorz Łapanowski - kucharz i dziennikarz kulinarny. Studiował nauki polityczne i socjologię na Uniwersytecie Warszawskim, a także bezpieczeństwo żywności na Instytucie Żywności i Żywienia.
Prowadzi programy kulinarne „Ł’apetyt” i „Ł’apetyt II” emitowane w stacji KUCHNIA.TV. Od 2007 roku współpracuje z redakcją Dzień Dobry TVN, gdzie wspólnie z Tomaszem Jakubiakiem prowadzą dział kulinarny. Ponadto był autorem i współautorem licznych reportaży kulinarnych m.in. z Polski, Maroka, Grecji, Sri Lanki, Włoch i Francji. Publikował m.in. na łamach Food Service’u, Przeglądu Gastronomicznego i News Gastro.
Burgery cytrusowe w razowej bułce z domowym keczupem. Tym razem nie znajduję wszystkich składników w swojej lodówce i trzeba wybrać się do sklepu – zwłaszcza po mięso mielone z kurczaka lub indyka. Ale nie do pierwszego lepszego sklepu. Jak obrazowo pisze Łapanowski: „Supermarkety oferują pompowane ptaszyska, mutanty rodem z laboratorium Frankensteina” i radzi, by poszukać tego mięsa na lokalnym targu. Bo Łapanowski smakuje odpowiedzialnie. Zależy mu, żeby zawsze było regionalnie, jędrnie, chrupko.
Taką ma filozofię życia i gotowania. Działa w dwóch organizacjach pozarządowych: Slow Food i eFTe. Pierwsza zajmuje się promocją prawdziwego jedzenia tradycyjnego, naturalnego, wolnego od chemii, ekologicznego i produkowanego przez małych producentów; druga działa na rzecz świadomej konsumpcji. I do takiej postawy chce też przekonać czytelników swojej książki kucharskiej.
Jego argumentacja jest przekonywująca. Mamy tabele sezonowości warzyw, owoców i ziół. Przede wszystkim -14 rozdziałów z przepisami na: jaja, sery, wieprzowinę, drób, chleb, tłuszcze, jaja, zupy, makarony, wołowina, sery, ryby, jagnięcina i owoce. Plus mnóstwo porad i piękne zdjęcia. Łącznie 288 stron solidnej kucharskiej roboty.
Pierś z kaczki z glazurowaną marchewką, pasta fresca, config z gęsiny lub kaczych nóżek, domowe bułeczki z ziarnami. Każdy sobie poradzi, bo jak wierzy Łapanowski: „ Przepis to tylko instrukcja. Najważniejsze, żeby gotować z miłością. (…) Ważne jest też zaangażowanie i serce włożone w naszą pracę”. Nakarmy więc tych, których kochamy.
www.gjksiazki.pl
Grzegorz Łapanowski - kucharz i dziennikarz kulinarny. Studiował nauki polityczne i socjologię na Uniwersytecie Warszawskim, a także bezpieczeństwo żywności na Instytucie Żywności i Żywienia.
Prowadzi programy kulinarne „Ł’apetyt” i „Ł’apetyt II” emitowane w stacji KUCHNIA.TV. Od 2007 roku współpracuje z redakcją Dzień Dobry TVN, gdzie wspólnie z Tomaszem Jakubiakiem prowadzą dział kulinarny. Ponadto był autorem i współautorem licznych reportaży kulinarnych m.in. z Polski, Maroka, Grecji, Sri Lanki, Włoch i Francji. Publikował m.in. na łamach Food Service’u, Przeglądu Gastronomicznego i News Gastro.
agabi22
agabi22
choć dobrze że nie jest wydana na tanim papierze i zdjęcia są ładne:)