Woda różana i chleb na sodzie to książka pełna puszystych ciast, rozpływajacych się w ustach wypieków, aromatycznej kawy, słoików pełnych konfitur i innych przysmaków. To powieść działająca - o dziwo - na nasz zmysł smaku.
Woda różana i chleb na sodzie to pachnąca, pełna aromatu powieść o trzech siostrach i dwóch krajach - Irlandii i Iranie. Trzy Iranki, które uciekły z kraju tuż przed wybuchem rewolucji, wciąż uważane są za obce, a ich orientalną restaurację niektórzy uznają za miejsce rozpusty. W życiu sióstr przychodzi czas na zmiany. Mardżan zakochuje się w angielskim pisarzu, szesnastoletnia Lejla przeżywa okres buntu i marzy o dorosłości, a Bahar zaczyna interesować się duchowością chrześcijańską i coraz poważniej myśli o konwersji. Jakby tego było mało, pewnego dnia zaprzyjaźniona z siostrami włoska imigrantka znajduje w zatoce półżywą dziewczynę. Dziewczyna jest w szoku, nic nie mówi - i wszystko wskazuje na to, że próbowała usunąć ciążę...
Woda różana i chleb na sodzie to kontynuacja bestsellerowej Zupy z granatów (W.A.B. 2006). Mimo że od wydarzeń przedstawionych w poprzedniej książce upłynęło prawie półtora roku, w Ballinacroagh, nadmorskim miasteczku w Irlandii, na siostry Aminpur nadal patrzy się z nieufnością. A one same czarują nas legendarnymi smakołykami i kulinarnymi rarytasami, na które przepisów oczywiście także nie zabrakło.
Wydawnictwo WAB
Woda różana i chleb na sodzie to pachnąca, pełna aromatu powieść o trzech siostrach i dwóch krajach - Irlandii i Iranie. Trzy Iranki, które uciekły z kraju tuż przed wybuchem rewolucji, wciąż uważane są za obce, a ich orientalną restaurację niektórzy uznają za miejsce rozpusty. W życiu sióstr przychodzi czas na zmiany. Mardżan zakochuje się w angielskim pisarzu, szesnastoletnia Lejla przeżywa okres buntu i marzy o dorosłości, a Bahar zaczyna interesować się duchowością chrześcijańską i coraz poważniej myśli o konwersji. Jakby tego było mało, pewnego dnia zaprzyjaźniona z siostrami włoska imigrantka znajduje w zatoce półżywą dziewczynę. Dziewczyna jest w szoku, nic nie mówi - i wszystko wskazuje na to, że próbowała usunąć ciążę...
Woda różana i chleb na sodzie to kontynuacja bestsellerowej Zupy z granatów (W.A.B. 2006). Mimo że od wydarzeń przedstawionych w poprzedniej książce upłynęło prawie półtora roku, w Ballinacroagh, nadmorskim miasteczku w Irlandii, na siostry Aminpur nadal patrzy się z nieufnością. A one same czarują nas legendarnymi smakołykami i kulinarnymi rarytasami, na które przepisów oczywiście także nie zabrakło.
Wydawnictwo WAB
Paola
Poza tym, ktoś gdzieś już kiedyś napisał, że to książka, która smakuje i pachnie, gdy się ją czyta ;)
Z uwagą przeczytałam więc powyższą recenzję jej kontynuacji. Zaciekawiła mnie bardzo. Myślę, że dopiszę "Wodę różaną i chleb na sodzie" do najbliższych zakupów książkowych.