Powieść o ciastach i przysmakach

  • 1

Woda różana i chleb na sodzie to książka pełna puszystych ciast, rozpływajacych się w ustach wypieków, aromatycznej kawy, słoików pełnych konfitur i innych przysmaków....

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Powieść o ciastach i przysmakach
Woda różana i chleb na sodzie to książka pełna puszystych ciast, rozpływajacych się w ustach wypieków, aromatycznej kawy, słoików pełnych konfitur i innych przysmaków. To powieść działająca - o dziwo - na nasz zmysł smaku.

Woda różana i chleb na sodzie to pachnąca, pełna aromatu powieść o trzech siostrach i dwóch krajach - Irlandii i Iranie. Trzy Iranki, które uciekły z kraju tuż przed wybuchem rewolucji, wciąż uważane są za obce, a ich orientalną restaurację niektórzy uznają za miejsce rozpusty. W życiu sióstr przychodzi czas na zmiany. Mardżan zakochuje się w angielskim pisarzu, szesnastoletnia Lejla przeżywa okres buntu i marzy o dorosłości, a Bahar zaczyna interesować się duchowością chrześcijańską i coraz poważniej myśli o konwersji. Jakby tego było mało, pewnego dnia zaprzyjaźniona z siostrami włoska imigrantka znajduje w zatoce półżywą dziewczynę. Dziewczyna jest w szoku, nic nie mówi - i wszystko wskazuje na to, że próbowała usunąć ciążę...

Woda różana i chleb na sodzie to kontynuacja bestsellerowej Zupy z granatów (W.A.B. 2006). Mimo że od wydarzeń przedstawionych w  poprzedniej książce upłynęło prawie półtora roku, w Ballinacroagh, nadmorskim miasteczku w Irlandii, na siostry Aminpur nadal patrzy  się z nieufnością. A one same czarują nas legendarnymi smakołykami i kulinarnymi rarytasami, na które przepisów oczywiście także nie zabrakło.

Wydawnictwo WAB