Ananas - rajski owoc

Poznaj tajemnice, które kryje ananas. Zobacz jak kupić dobrego nanasa oraz do czego go dodać.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ananas - rajski owoc
Do Europy przybył razem z Krzyszofem Kolumbem z Ameryki Południowej. Dziś uprawia się go na całym świecie, m.in. w Chinach, Brazylii, Meksyku i na Filipinach.

 

Jest niezwykle soczysty (w ponad 80 proc. składa się z wody), a także słodki – nieco ponad 10 proc. jego składu stanowi cukier.

To także źródło cennych witamin A, B12, C i E, a także minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, cynku, jodu, fosforu i miedzi. Jego kwasy owocowe pomagają usunąć toksyny z organizmu.

Uwaga! Komplet wartościowych składników zawierają tylko świeże owoce. Enzymów i części witamin pozbawione są owoce w puszce, które dostarczają więcej kalorii niż świeże ananasy.

Ananas zawiera duże ilości bromeliny – enzymu, który uczestniczy w spalaniu białek i poprawia przemianę materii – dzięki temu skutecznie wspomaga odchudzanie. Bromelina przydaje się też podczas wysiłku fizycznego podczas diety. Korzystnie wpływa bowiem na mięśnie, przyspiesza ich regenerację po treningu i ew. urazach.

 

 

Obieranie ananasa jest proste

Odetnij podstawę ananasa i pióropusz z liśćmi. Postaw owoc na desce na uciętej podstawie. Ostrym nożem zetnij pionowe, wąskie paski skórki. Tnij skórkę dość grubo, aby wyciąć z miąższu większe „oczka”. Obranego ananasa przekrój wzdłuż na ćwiartki. Każdą ćwiartkę postaw pionowo i nożem wytnij fragment twardego głąba ze środka owocu.




Zdjęcia: Fotolia


Jak kupić dobrego ananasa

 

1. Skórka ananasa powinna lekko uginać się pod naciskiem. Owoc twardy będzie niedojrzały.

2.  Ananas powinien słodko pachnieć. Zapach wina oznacza, że jest przejrzały.

3.  Liście nie mogą być suche. Powinny być zielone i nie dawać się zbyt łatwo wyrwać z pióropusza.

 

Do czego w kuchni pasuje ananas?

 

Ananas świetnie smakuje na surowo, jak i przetworzony, np. w postaci soku lub dżemu.

Kawałki ananasa są doskonałym składnikiem sałatek owocowych, ciast i deserów.

Pasuje świetnie do kurczaka i owoców morza. Sok z ananasa można też dodać do marynaty.

Wyborny na ciepło – można go grillować lub zapiec.

 

Nasza rada:

Ten owoc uchodzi za afrodyzjak. Szczególnie skutecznie działa ponoć w połączeniu z miodem

lub winem. 



Źródło: Pani domu